Google predstavio nove slušalice, novi pametni zvučnik, ali svi su čekali samo Pixel 4

Nitko nije obraćao pozornost na to što su Googleovi prezenteri govorili, sve dok se nisu pojavile ključne riječi - Pixel 4.

Martina Čizmić | 15.10.2019. / 16:56

Galerija

Google je na svom događanju u New Yorku predstavio cijeli niz novih uređaja, usluga, ali i pokušao pokazati kako se brine za privatnost svojih korisnika. No, nikoga nije zanimao novi Titan M čip koji bi se u Googleovim uređajima trebao brinuti za privatnost korisnika, kao ni novi protokol koji će sve tvrtke koje surađuju s Googleom morati prihvatiti kako bi osigurali bolju zaštitu privatnosti. Trebamo li uopće spominjati da je Google odlučio biti "zeleniji" i proizvoditi svoje uređaje na okolišu prihvatljiviji način?

Naravno, nitko nije obraćao pozornost na to što su Googleovi prezenteri govorili, sve dok se nisu pojavile ključne riječi.

Stadia dolazi 19. studenog (ali ne i u Hrvatsku)

Google Stadia (Foto: Google)

Iz Googlea su potvrdili kako će Stadia Founder's Edition na vrata onih koji su ju među prvima naručili stići 19. studenog. Oni će ujedno moći prvi pristupiti novim igrama, a i tri mjeseca će imati pristup Stadia Prou.

Nažalost mnogih, Stadia (barem za sad) neće biti dostupna u Hrvatskoj.

Nikuda bez slušalica

Google Pixel Buds (Foto: Google)

Ni u Googleu nisu propustili priliku da lansiraju vlastite bežične slušalice koje ne služe samo za slušanje glazbe ili javljanje na telefonski poziv. Uz pomoć Google Assistenta i slušalica, moguće je obavljati jednostavne zadatke, poslati kratku poruku ili prevesti nešto sa stranog jezika.

Kako su istaknuli tijekom predstavljanja, Pixel Buds mogu se koristiti i kad korisnik nije u blizini svog telefona. Tako im je domet do tri sobe (u zatvorenom prostoru), odnosno do 100 metara (na otvorenome).

Automatski prepoznaju kad su stavljene u uho, otporne su na znoj i vlagu, a svaka slušalica prepoznaje geste dodirom.

Jedno punjenje osigurava 5 sati glazbe, odnosno do 24 sata uz kutijicu za punjenje.

Google Pixel Buds biti će dostupne sljedeće godine po cijeni od 179 dolara i to u četiri boje - bijeloj, narančastoj, zelenoj i crnoj. No, baš kao i Stadia, ne i u Hrvatskoj.

Lagan i tanak, a nije pametni telefon

Google Pixelbook Go (Foto: Google)

U Googleu su predstavili i novu seriju Pixelbook prijenosnih računala pod imenom Pixelbook Go. Teže oko kilograma, a debeli su tek nešto više od jednog centimetra. Baterija bi trebala izdržati do 12 sati, a sa samo 20 minuta punjenja moguće je produljiti vrijeme rada za još dva sata.

Pixelbook Go dolazi s Googleovim operativnim sustavom Chrome OS i to u dvije boje - ružičastoj i crnoj, a biti će dostupan u SAD-u i Velikoj Britaniji po cijeni od 649 dolara.

Google Home Mini postaje Nest Mini

Google Nest Mini (Foto: Google)

Googleov mali pametni zvučnik, u novoj verziji, mijenja ime u Nest Mini i dolazi u novim bojama, kako bi se prilagodio svakom domu.

Kako ističu iz Googlea, Nest Mini ima dvostruko jači bas nego originalni Google Home Mini, LED lampice koje signaliziraju da je netko u blizini i da možete regulirati glasnoću laganim dodirom samog zvučnika. Također, poboljšano je prepoznavanje glasa u bučnom okružju.

Nest Mini postaje dio cjelokupnog pametnog kućanstva, pa tako jednom glasovnom naredbom korisnik može "prebaciti" sadržaj koji je gledao na pametnom telefonu na pametni televizor i nastaviti gledati bez prekida.

Bit će dostupan u trgovinama i na Google Storeu po cijeni od 49 dolara.

A sad... Pixel 4

Google Pixel 4 (Foto: Google)

Iako je o novom Googleovom pametnom telefonu već procurilo u javnost sve što je moglo procuriti, još uvijek je bilo nekoliko sitnica koje su uspjeli sakriti. 

 Iz Googlea su naglasili kako novi Pixel 4 donosi potpuno novi način korištenja telefona, bez dodira. Točnije, Pixel 4 prepoznaje geste i reagira na njih, a da korisnik ne mora ni taknuti ekran.

Minijaturni radarski senzor skriven iza ekrana detektira pokrete rukom, prepoznaje približavanje lica i pokreće otključavanje ekrana, ali i isključuje ekran ako detektira da nema nikoga u blizini.

A gif showing someone skipping songs using Motion Sense

Posebno su se pohvalili novom kamerom. Dvije nove kamere na stražnjoj strani uređaja, od kojih je jedna s telefoto lećom, omogućavaju snimanje jasnih fotografija i na velikim udaljenostima. Opcija noćnog snimanja (Night Sight) dodatno je poboljšana, a uz snimanje u HDR+ moguće je uređivati fotografije tako da su i stvari snimljene u sjeni jednako jasne kao i one na svjetlu.

Pixel 4 ima i novu, bržu inačicu Google Assistenta koja omogućava obradu podataka i zahtjeva bez povezivanja s informacijama u oblaku. Osim toga, Assistent sad prepoznaje kontekst pa lakše i točnije odgovara na zahtjeve, a iz Googlea ističu kako će i dalje raditi na njegovom poboljšanju.

Novi Pixel dolazi s Android 10 operativnim sustavom, ali i nekoliko dodatnih aplikacija koje će razveseliti mnoge. Tako nova aplikacija Recorder omogućuju snimanje različitih predavanja, sastanaka ili jednostavno govora, ali i njihovo istovremeno transkribiranje. Tako je moguće u transkriptu pronaći dio koji korisnik želi ponovno poslušati i on će automatski biti označen u audio snimci. Za sad je transkribiranje dostupno samo za engleski jezik, ali iz Googlea obećavaju kako će raditi i na drugim jezicima.

Pixel 4 dolazi sa 6GB RAM-a, garantiranom sigurnosnom podrškom za sljedeće tri godine, Titan M sigurnosnim čipom za osiguravanje najosjetljivih podatka, te Googleovim Pixel Neural Core procesorom.

Pixel 4 moguće je prednaručiti (u bijeloj, crnoj i narančastoj boji) za 799 dolara, dok će njegov veći brat Pixel 4 XL stajati 899 dolar. U svijetu bi trebao biti dostupan od 24. listopada (za Hrvatsku trenutno nema informacija).

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti