Googleov smartphone Pixel 5a donosi odličan omjer cijene i kvalitete

Novi model srednje kategorije dolazi s nekoliko poboljšanja u odnosu na svog prethodnika, ali i nižom cijenom.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 18.08.2021. / 09:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Google je jučer i službeno predstavio novi model smartphonea srednje kategorije. Pixel 5a donosi nekoliko nadogradnji i poboljšanja u odnosu na svog prethodnika (4a 5G) te čak i nešto nižu cijenu te će od 26. kolovoza na američkom tržištu biti dostupan za 449 dolara.

Slika nije dostupna Google i službeno najavio Pixel 6 i Pixel 6 Pro

Zanimljivo, iako je riječ o novijem telefonu, dolazi s istim procesorom kao i njegov prethodnik, no zato ima veći ekran, snažniju bateriju te IP67 certifikat, što znači da je vodootporan. Pokreće ga tako čipset srednje kategorije Snapdragon 765G, dolazi sa 6 GB radne memorije i 128 GB prostora za pohranu podataka te ima podršku za 5G. Dijagonala ekran iznosi 6,34 inča i riječ je o OLED ekranu frekvencije osvježavanja 60 Hz. Kapacitet baterije iznosi i više nego solidnih 4680 mAh (ne podržava bežično punjenje) i prema prvim recenzijama, uz umjereno korištenje bez problema bi mogla izdržati dva dana prije spajanja s punjačem.

Što se kamera tiče, tu nema nekih noviteta u odnosu na prethodnike. Na stražnjoj strani smještena je 12,2 MP glavna kamera te 16 MP ultraširoka kamera koje, zahvaljujući odličnoj optici, ali ponajviše softveru i umjetnoj inteligenciji, omogućuju snimanje odličnih fotografija. S prednje strane u gornjem lijevom kutu smještena je i kamera za snimanje selfija.

Telefon pokreće Android 11, no korisnici će s vremenom moći nadograditi softver na posljednju verziju Googleova mobilnog operativnog sustava, Android 12.

Slika nije dostupna Google s Pixelom 6 kreće Appleovim stopama

Što se ostalih zanimljivosti oko telefona tiče, na stražnjoj strani nalazi se senzor za otiske prstiju, a ima i 3,5 mm izlaz za slušalice, što postaje rijetkost na novim telefonima. Treba naglasiti da ovaj telefon dolazi i s punjačem, no iz Googlea su najavili kako će, baš kao i Apple, Samsung i druge kompanije, u pakiranjima budućih modela izbaciti adapter te svoje telefone isporučivati samo s kabelom za napajanje.

Izvor: Android Police
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti