Izraelci krenuli s 4. dozom: Za sad su cijepljeni samo dobrovoljci u sklopu kliničkog ispitivanja

Četvrtu dozu primili su njegovatelji u bolnici, koji su "booster" dobili prije više od četiri mjeseca.

Hina | 27.12.2021. / 15:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Izraelska bolnica počela je njegovatelje cijepiti četvrtom dozom cjepiva protiv koronavirusa, odnosno drugim 'boosterom', u sklopu kliničkog ispitivanja koje bi trebalo prethoditi nacionalnoj kampanji, čiji datum još nije objavljen.

Premijer Naftali Bennett je izjavio prošle srijede da će svi Izraelci stariji od 60 godina i medicinsko osoblje imati pravo na četvrtu dozu dok zemlja nastoji obuzdati širenje varijante omikron, ali tu odluku još treba odobriti ministarstvo zdravstva.

Slika nije dostupna Izraelska studija pokazala da tri doze Pfizera štite od omikrona

Bolnica Sheba, u predgrađu Tel Aviva, u ponedjeljak je počela cijepiti 150 dobrovoljaca - njegovatelja koji su primili 'booster' prije više od četiri mjeseca i čiji se broj antitijela smanjio.

Primjena četvrte doze će omogućiti procjenu mogućeg porasta antitijela i moguće nuspojave i smanjuje li se rizik od zaraze, rekla je Gili Regev-Yochay, ravnateljica odjela za zarazne bolesti te bolnice.

Njegovatelje će pratiti tijekom šest mjeseci, precizirala je.

Nadzor (Foto: Getty Images) Izrael pokušava obuzdati širenje omikrona pomalo kontroverznim potezom

Ministarstvo zdravstva je odobrilo to kliničko ispitivanje kako bi se provjerila učinkovitost četvrte doze, rekla je glasnogovornica ministarstva Gal Rotem Golan, prenosi agencija France presse.

Izraelski mediji prenose da glavni ravnatelj ministarstva Nachman Ash želi dovoljno vremena kako bi se proučila ozbiljnost zaraze varijantom omikron prije pokretanja cijepljenja na državnoj razini.

Izraelske vlasti su prošlog tjedna pooštrile ograničenja putovanja kako bi suzbile širenje varijante omikron i dodale su Sjedinjene Države na svoj crveni popis zemalja u koje je Izraelcima zabranjeno putovati. Na tom popisu je oko 70 zemalja.

Slika nije dostupna Studije iz Izraela i SAD-a potvrdile: Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 vrlo učinkovito štiti tinejdžere

Oko 4,2 od 9,3 milijuna stanovnika Izraela primilo je tri doze cjepiva protiv koronavirusa, a u tijeku je cijepljenje djece od 5 do 11 godina.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti