Studije iz Izraela i SAD-a potvrdile: Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19 vrlo učinkovito štiti tinejdžere

Studije ukazuju na "važnost cijepljenja koje može zaštititi adolescente od razvoja težeg oblika COVID-19".

Hina | 21.10.2021. / 10:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

  Pfizer/BioNTechovo cjepivo protiv koronavirusa vrlo je učinkovito u prevenciji infekcije i simptomatske bolesti izazvane delta varijantom koronavirusa među tinejdžerima u dobi od 12 do 18 godina, pokazuje istraživanje provedeno u Izraelu.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu New England Journal of Medicine, vjerojatno će pružiti dodatnu sigurnost da je cjepivo učinkovito protiv te varijante među mlađim osobama.

Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) sada razmatra mogućnost odobravanja cjepiva za djecu stariju od pet godina.

Slika nije dostupna EMA odobrila cjepivo Pfizera za djecu od 12 do 15 godina, a države će odlučiti hoće li ga i kad koristiti

Studija je pokazala da je procijenjena učinkovitost cjepiva protiv potvrđene infekcije COVID-19 kod adolescenata bila 90 posto, a 93 posto u slučaju simptomatskog covida koji se pojavio sedam dana do 21 dan nakon druge doze.

Izraelska zdravstvena organizacija Clalit i znanstvenici Sveučilišta Harvard proučili su podatke 94.354 primatelja cjepiva u dobi od 12 do 18 godina te isto toliko necijepljenih adolescenata iz iste dobne skupine.

Istraživanje je provedeno između lipnja i rujna, kada je delta varijanta koronavirusa prevladavala u Izraelu.

U priopćenju objavljenom kasno u srijedu Clalit je objavio da je studija jedna od najvećih recenziranih procjena učinkovitosti cjepiva protiv delta varijante provedenih u toj dobnoj skupini.

Veoma slični rezultati i u SAD-u

 

I istraživanje koje je provedeno u SAD-u pokazuje da učinkovitost Pfizerova cjepiva u sprečavanju hospitalizacije zbog COVID-19 iznosi 93 posto kada su posrijedi adolescenti u dobi od 12 do 18 godina.

 

U sklopu studije američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) znanstvenici su proučili zdravstveno stanje 464 hospitaliziranih pacijenta u dobi od 12 do 18 godina, od kojih je 179 bolovalo od COVID-19, a 285 ih je bilo hospitalizirano iz drugih razloga.

Od spomenutih 179 hospitaliziranih zbog COVID-19, 97 posto ih nije bilo cijepljeno, a većina je bolovala od najmanje jednog pridruženog oboljenja, bolesti ili stanja koje postoje zajedno s glavnim oboljenjem ili osnovnom bolešću kod istog bolesnika.

Autori istraživanja ističu da ova studija ukazuje na "važnost cijepljenja koje može zaštititi američke adolescente od razvoja težeg oblika COVID-19".

Podaci ukazuju i na to da bi povećan broj cijepljenih u ovoj dobnoj skupini mogao smanjiti učestalost teškog oblika COVID-19 u Sjedinjenim Državama, tvrde autori.

Studija je pokazala da se učinkovitost Pfizerova cjepiva neznatno razlikuje među mlađim dobnim skupinama - 91 posto je učinkovita među mladima u dobi od 12 do 15 godina i 94 posto u onih od 16 do 18 godina.

Slika nije dostupna Moderna objavila da je njihovo cjepivo sigurno i za tinejdžere: Očekuju početak cijepljenja u SAD-u prije nove školske godine

Podaci CDC-a pokazuju i da je od kolovoza 2020. zbog COVID-19 hospitalizirano više od 65.000 djece i mladih, a gotovo 700 ih je umrlo od posljedica ove bolesti.

Autori studije istaknuli su da je ključno donijeti preventivne mjere koje će utjecati na smanjenje učestalosti teškog oblika COVID-19 među adolescentima, a to uključuje i cijepljenje, osobito s obzirom na to da se sve više djece 'fizički' vraća u školske klupe.

Istraživanje pokazuje da je, zaključno s ponedjeljkom, potpuno cijepljeno samo 46 posto djece od 12 do 15 godina i 54 posto onih od 16 do 17 godina.

S obzirom na to da je broj novih slučajeva zaraze COVID-19 u Sjedinjenim Državama i dalje vrlo visok, ovi su rezultati važan korak u sklopu naših kontinuiranih napora u borbi protiv COVID-19, stoji u priopćenju američkoga farmaceutskog diva.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti