Prvi podaci ohrabruju: Delta varijanta nije toliko opasna za djecu kao što se pribojavalo

Stopa hospitalizacije djece i mladih do 17 godina narasla je pet puta.

Hina | 04.09.2021. / 08:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Delta varijanta koronavirusa ne izaziva teže slučajeve COVID-19 kod djece i adolescenata u odnosu na druge varijante virusa, pokazali su prvi podaci iz studije koje su u petak objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost radi posljedica delta varijante na mlade raste već nekoliko tjedana u SAD-u, zbog rastućeg broja hospitalizirane djece.

Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili zašto koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji, proučila je podatke pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 u 99 okruga u 14 saveznih država.

Agencija je usporedila razdoblje od početka ožujka do polovice lipnja s onim od polovice lipnja do kraja srpnja, kada je delta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između ta dva razdoblja stopa hospitalizacije djece i mladih do 17 godina narasla je pet puta.

Međutim, "postotak djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti", primjerice primljenih na intenzivnu njegu, "bio je sličan prije razdoblja kad je delta varijanta postala dominantna i tijekom njega".

Slika nije dostupna EMA dala zeleno svjetlo: Modernino cjepivo protiv COVID-19 može se koristiti i za cijepljenje djece od 12 do 17 godina

Osim toga, studija pokazuje i da cjepiva dobro štite adolescente protiv delta varijante, jer je postotak hospitalizacije oko deset puta viši za necijepljene. U SAD-u, od 12 godina može se dobiti cjepivo Pfizera.

CDC ipak naglašava da je broj teških slučajeva COVID-19 između polovice lipnja i kraja srpnja kod djece i mladih bio premali da bi usporedbe bile u potpunosti relevantne. Naglašava da je podatke nužno pratiti dalje u budućnosti.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti