Znanstvenici otkrili zašto koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme

U odraslih je 'sustav za rano upozoravanje' uhvaćen nespreman, a u tom se slučaju virus širi brže i učinkovitije.

Hina | 30.08.2021. / 09:46

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otprije se zna da koronavirus u djece najčešće uzrokuje samo blage probleme, no dosad nije bilo u potpunosti jasno zbog čega je tako.

Novo je istraživanje pokazalo da je dječji imunosni sustav bolje pripremljen za napade koronavirusa od imunosnog sustava odraslih zahvaljujući stanicama u njihovu gornjem respiratornom traktu koje su stalno u stanju visoke pripravnosti.

Upravo zbog toga dječji organizam u slučaju infekcije brzo uspijeva 'odbiti' virus, odnosno prije nego što se on masovno multiplicira.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zanimljive učinke: Igranje popularne videoigre kod djece potiče bolje ponašanje

To vjerojatno objašnjava i zbog čega je puno manje vjerojatno da će djeca teže oboljeti od COVID-19 u usporedbi s odraslima, napisali su znanstvenici s berlinskog i hajdelberškog sveučilišta u časopisu Nature Biotechnology.

Željeli smo saznati zašto obrana od virusa očito mnogo bolje funkcionira u djece, kazala je Irina Lehmann, voditeljica Odjela za molekularnu biologiju pri Berlinskom zdravstvenom institutu (BIH).

U potrazi za odgovorom znanstvenici su uzeli stanice iz nosne sluznice 42 zdravih i 44 bolesnih odraslih osoba i djece. Potom su, među ostalim analizirali aktivnost određenih gena u pojedinim stanicama.

Slika nije dostupna Predstavljeno napredno tehnološko rješenje koje će omogućiti uvođenje i praćenje personalizirane uravnotežene prehrane u dječjim vrtićima

Slika nije dostupna Što mislite o ovakvom nadzoru? U Kini je hit stolna svjetiljka s kamerama koja prati svaki pokret djece tijekom učenja

Za brzu borbu s virusom moraju biti aktivni takozvani receptori za prepoznavanje, koji iniciraju obranu organizma, pojasnili su.

I upravo je taj sustav u stanicama gornjeg respiratornog trakta i u nekim stanicama imunosnog sustava bio puno 'budniji' u djece, pokazala je analiza.

U odraslih je suprotno, 'sustav za rano upozoravanje' uhvaćen je nespreman, a u tom se slučaju virus širi brže i učinkovitije.

Iz ove smo studije saznali da ne postoje samo faktori rizika za COVID-19 nego i faktori zaštite, kazala je Lehmann.

Autori tvrde da bi njihovi zaključci mogli utrti put novim istraživanjima o tomu mogu li znanstvenici preventivno stimulirati zaštitni odgovor na koronavirus u pacijenata s visokim rizikom kako bi ga doveli na razinu kakvu imaju djeca izložena virusu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti