Što mislite o ovakvom nadzoru? U Kini je hit stolna svjetiljka s kamerama koja prati svaki pokret djece tijekom učenja

S Dali Smart Lampom djeca moraju učiti jer kamere prate sve što rade i je li njihov fokus na učenju i školskim zadacima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 02.06.2021. / 15:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U vrijeme kada su im na dlanu dostupni brojni zabavni i komunikacijski sadržaj, mladima je sve teže odvojiti se od uređaja i u potpunosti se posvetiti knjigama i učenju. Roditelji pokušavaju pronaći različite načine kako bi svoje školarce odvojili od telefona i tableta i nagovorili ih da prvo obave svoje školske zadaće i da se tek onda posvete (mobilnoj) zabavi.

Društvena mreža TikTok - 2 TikTok na sudu zbog prikupljanja privatnih podataka djece: Proglase li ga krivim, odšteta bi se mogla mjeriti u milijardama funti

Kineska kompanija ByteDance, koja je najpoznatija po svojoj društvenoj mreži TikTok, pronašla je jedan neobičan i prilično zanimljiv način nadzora djece tijekom učenja i pisanja domaćih zadaća - stolnu svjetiljku. Naravno, nije riječ o običnoj lampi, već o modernoj pametnoj lampi nazvanoj Dali Smart Lamp (Dali Education njihov je brend fokusiran na edukacijsku tehnologiju) koja je opremljena ekranom i kamerama putem kojih roditelji mogu nadzirati djecu.

Dali Smart Lamp nije jeftina te se u Kini može kupiti za 120 dolara, odnosno 170 dolara za model koji ima neke dodatne opcije. Stolna svjetiljka opremljena je s dvije kamere - jedna je smještena sprijeda i njen je objektiv fokusiran na djecu ispred koje je postavljena, dok je druga kamera smještena u gornjem dijelu kako bi mogla pratiti bilježnicu ili knjigu koja se nalazi na stolu ispred djeteta.

U svjetiljci je integriran i ekran putem kojeg djeca mogu razgovarati s roditeljima, a naravno, dolazi i s mobilnom aplikacijom koju roditelji instaliraju na svoje telefone i putem koje mogu nadzirati djecu i razgovarati s njima. Skuplja verzija ima i opciju slanja obavijesti i fotografija roditeljima kada primijeti da djeca zabušavaju i ne izvršavaju svoje zadaću ili ne uče. Roditelji tako mogu uvijek pratiti je li fokus njihove djece na školskim zadacima, a dok Kinezi nemaju problema s takvim oblikom nadzora, na zapadu je situacija drukčija te se u ovakvim slučajevima postavljaju pitanja o kršenju privatnosti djece.

Nadzor Big Brother kao sustav kažnjavanja u Amazonu: To je poruka zaposlenicima da im šefovi ne vjeruju

Iz ByteDancea kažu da su lampu napravili kako bi omogućili zaposlenim roditeljima da uvijek budu upućeni u izvršavanje školskih zadataka svoje djece, a tijekom prvog mjeseca od predstavljanja prodali su više od 10 tisuća komada.

Izvor: WSJ

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti