Amazon je nedavno počeo testirati novi sustav nadzora svojih dostavljača s ciljem kako to tvrde u kompaniji, povećanja sigurnosti. Kako to često biva u moderna digitalna vremena, povećanje sigurnosti često ide paralelno sa smanjenjem privatnosti jer je u ovom slučaju riječ o konstantnom videonadzoru dostavljača u njihovim vozilima.

Amazon je dostavljačima poslao dokumente koje moraju potpisati kako bi se u njihova vozila instalirale AI kamere koje će ih konstantno nadzirati. Tvrtka ne prihvaća ne kao odgovor pa, ako ne pristanete na njihove zahtjeve i ne instalirate kamere, slobodno možete potražiti drugi posao.

U vozila se instalira sustav s četiri kamere - jedna prati cestu, dvije lijevu i desnu stranu, a jedna je, naravno, usmjerena prema vozaču. Kamere ne prenose uživo sadržaj koji snimaju Amazonu i ne snimaju zvuk, a vozači ih mogu isključiti jedino kada se zaustave za odmor, ručak i slično. Umjetna inteligencija prati sve što se događa u vozilu i izvan njega te detektira neodgovorna ponašanja vozača. Npr. ako ne gleda cestu, ne zaustavlja se na znak “stop”, prebrzo vozi, naglo koči, ne održava razmak itd. U takvim slučajevima sustav će upozoriti vozača, ali ga i prijaviti Amazonu.

Također, ako primijeti da vozači zijevaju, savjetovat će ih da zaustave vozilo i malo odmore, a ako ne poslušaju što im govori umjetna inteligencija, ona ih, dakle, može prijaviti Amazonu te će netko iz kompanije nazvati vozača i savjetovati mu kraći odmor.

Vozači, odnosno Amazonovi dostavljači, nije teško zaključiti, nisu oduševljeni sustavom nadzora koji će im stajati iznad glava u automobilima i pratiti sve što rade. Kako prenose na CNBC-u, dostavljači s kojima su razgovarali, a koji naravno žele ostati anonimni, sustav kamera opisali su kao “Big Brother”, “uznemirujućim” i “sustavom kažnjavanja”. I sada svoj posao opisuju stresnim jer su konstantno pod pritiskom da isporuče veliki broj paketa svakog dana, a dodavanje kamera samo će povećati taj pritisak.

To znači da će svako Amazonovo vozilo ujedno postati i njihova nadzorna kamera. A trenutačno nema nikakvih zakona koji odlučuju što Amazon može napraviti sa snimkama jednom kad ih prikupe, upozorio je Evan Greer iz organizacije za digitalna prava Fight for the Future.