Big Brother kao sustav kažnjavanja u Amazonu: To je poruka zaposlenicima da im šefovi ne vjeruju

U Amazonu kažu kako se postavljanjem kamera u automobile povećava sigurnost dostavljača, no oni se ne slažu s tim.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.02.2021. / 09:15

Nadzor (Foto: Getty images)

Amazon je nedavno počeo testirati novi sustav nadzora svojih dostavljača s ciljem kako to tvrde u kompaniji, povećanja sigurnosti. Kako to često biva u moderna digitalna vremena, povećanje sigurnosti često ide paralelno sa smanjenjem privatnosti jer je u ovom slučaju riječ o konstantnom videonadzoru dostavljača u njihovim vozilima.

Slika nije dostupna Obećali im sigurnost, priredili noćnu moru: Putem kućnih nadzornih kamera pohotni tehničar pratio gole žene i parove tijekom seksa

Amazon je dostavljačima poslao dokumente koje moraju potpisati kako bi se u njihova vozila instalirale AI kamere koje će ih konstantno nadzirati. Tvrtka ne prihvaća ne kao odgovor pa, ako ne pristanete na njihove zahtjeve i ne instalirate kamere, slobodno možete potražiti drugi posao.

U vozila se instalira sustav s četiri kamere - jedna prati cestu, dvije lijevu i desnu stranu, a jedna je, naravno, usmjerena prema vozaču. Kamere ne prenose uživo sadržaj koji snimaju Amazonu i ne snimaju zvuk, a vozači ih mogu isključiti jedino kada se zaustave za odmor, ručak i slično. Umjetna inteligencija prati sve što se događa u vozilu i izvan njega te detektira neodgovorna ponašanja vozača. Npr. ako ne gleda cestu, ne zaustavlja se na znak “stop”, prebrzo vozi, naglo koči, ne održava razmak itd. U takvim slučajevima sustav će upozoriti vozača, ali ga i prijaviti Amazonu.

Također, ako primijeti da vozači zijevaju, savjetovat će ih da zaustave vozilo i malo odmore, a ako ne poslušaju što im govori umjetna inteligencija, ona ih, dakle, može prijaviti Amazonu te će netko iz kompanije nazvati vozača i savjetovati mu kraći odmor.

Prisluškivanje, ilustracija Softver za špijuniranje i snimanje kamerama: Sve više kompanija nadzire zaposlenike koji rade od kuće

Vozači, odnosno Amazonovi dostavljači, nije teško zaključiti, nisu oduševljeni sustavom nadzora koji će im stajati iznad glava u automobilima i pratiti sve što rade. Kako prenose na CNBC-u, dostavljači s kojima su razgovarali, a koji naravno žele ostati anonimni, sustav kamera opisali su kao “Big Brother”, “uznemirujućim” i “sustavom kažnjavanja”. I sada svoj posao opisuju stresnim jer su konstantno pod pritiskom da isporuče veliki broj paketa svakog dana, a dodavanje kamera samo će povećati taj pritisak.

To znači da će svako Amazonovo vozilo ujedno postati i njihova nadzorna kamera. A trenutačno nema nikakvih zakona koji odlučuju što Amazon može napraviti sa snimkama jednom kad ih prikupe, upozorio je Evan Greer iz organizacije za digitalna prava Fight for the Future.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti