Softver za špijuniranje i snimanje kamerama: Sve više kompanija nadzire zaposlenike koji rade od kuće

Gotovo petina kompanija, prema podacima iz Velike Britanije, nadzire ili namjerava nadzirati svoje zaposlenike koji rade od kuće.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.01.2021. / 14:48

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Rad od kuće mnogima je donio više slobodnog vremena jer nema više potrebe za spremanjem za posao i vožnju do radnog mjesta, bilo u vlastitom automobilu ili gužvajući se u javnom prijevozu žureći u ured. Za neke je rad od kuće donio i opuštanje pa tijekom (kućnog) radnog vremena prave ručak, obavljaju privatne stvari te provode više vremena surfajući internetom i pregledavajući što je nova na društvenim mrežama.

Wing Google oštro kritizirao nova pravila: Amerikanci “ne smiju prihvatiti” nadzor na nebu

No dok slažu čistu robu u ormare, vrijeme krate gledajući nove serije na Netflixu ili pregledavaju tko je objavio novi selfie na Facebooku, nisu svjesni da bi to sve mogao gledati njihov šef. Od kada je počela pandemija, odnosno od kada su ljudi urede zamijenili svojim radnim/spavaćim/dnevnim sobama, stručnjaci su više puta upozoravali na potencijalno špijuniranje zaposlenika. Šefovi koji su u strahu da će zaposlenici vrijeme koje oni plaćaju trošiti na svoje privatne stvari, odnosno šefovi željni totalne kontrole sve više iskorištavaju tehnologiju kako bi zaposleniku držali na vidiku – ponekad čak i doslovno, špijuniranjem putem web kamera na računalima.

Pod krinkom koronavirusa, neke kompanije špijuniraju svoje zaposlenike kako bi ih kaznili ili im čak dali otkaz, upozorili su iz britanskog saveza sindikata. Jedna od pet kompanija, prema njihovim informacijama, već je instalirala ili namjerava instalirati softver koji može pratiti koliko vremena zaposlenicima treba da pročitaju i odgovore na poruke, mogu pratiti njihovo sudjelovanje na sastancima, odnosno čak ih snimati putem web kamere.

Prisluškivanje, ilustracija Totalni nadzor na radnom mjestu: Umjetna inteligencija ocjenjivat će produktivnost zaposlenika i utjecati na odluke o otkazima

Generalni tajnica saveza sindikata Frances O`Grady upozorila je kako se radnike ne smije nadzirati bez njihova znanja (što nije rijetko), a prema njihovim podacima, jedan od sedam radnika smatra da se količina nadzora kompanija povećala od početka pandemije. Također, upozorila je na još jednu stvar, a to je korištenje alata baziranih na algoritmima koji donose odluke koga zaposliti, a koga otpustiti. Zaposlenici moraju biti “zaštićeni od nepoštenog donošenja odluka algoritama”, naglasila je u razgovoru za britanske medije.

Jednom kada ova kriza završi, a nadamo se da su s početkom cijepljenja započeli prvi veliki koraci u tom smjeru, tehnologija bi se trebala koristiti kako bi se radni uvjeti poboljšali, a ne da se tehnologija iskorištava za “uništavanje digniteta zaposlenika”, zaključak je O`Grady.

Izvor: TechSpot 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti