Google oštro kritizirao nova pravila: Amerikanci “ne smiju prihvatiti” nadzor na nebu

Emitiranjem podataka o identifikaciji i lokaciji dronova i njihovih vlasnika, tj. osoba koje njima upravljaju, krši se privatnost korisnika, smatraju u Wingu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 03.01.2021. / 08:00

Wing (Foto: Wing)

U SAD-u donesena su nova pravila za vlasnike dronova koja bi trebala označiti još veću integraciju bespilotnih letjelica u zračni prostor te bi ona trebala predstavljati veliki korak prema početku masovne zračne dostave. Umjesto da pakete donese poštar, na kućni prag brzo i efikasno trebali bi ih donijeti dronovi. No da bi do toga došlo, trebaju se implementirati nova pravila, a prema njima će dronovi koji se budu koristili od 2023. morati emitirati svoju lokaciju i oznaku identifikacije putem sustava Remote ID. Lokaciju bi trebali emitirati i osobe koje upravljaju dronovima.

Slika nije dostupna Britanska vojska nabavili male špijunske dronove koji nisu veći od mobilnog telefona

Proizvođači dronova sada imaju dovoljno vremena da u svoje modele koji će se prodavati na američkom tržištu implementiraju tu tehnologiju za praćenje i otkrivanje identiteta.

Dok su neki zadovoljni s novim pravilima jer bi trebala omogućiti masovnu dostavu bespilotnim letjelicama, posljednjih dana mogli smo pročitati i neke ozbiljne kritike vezane uz “negativne učinke na privatnost korisnika i potrošača”. Ono što je posebno zanimljivo jest da te kritike dolaze od strane Googlea, odnosno Alphabetova (krovna organizacija koja uključuje i Google) odjela za bespilotne letjelice Wing kojima bi ta pravila čak trebala ići u prilog.

Oni u SAD-u već testiraju dostavu putem dronova, a u novim pravilima sporno im je emitiranje lokacije dronova. Smatraju kako su osobama koje prate dronove tako dostupne brojne osjetljive informacije o njihovim korisnicima - gdje žive, gdje provode vrijeme, mjesta koja su posjećivali itd. Također, na isti način otkrit će se i informacije o osobama koje primaju pakete - odakle ih primaju i kada.

Iz Winga kažu kako se takav način nadzora nikada ne bi dopustio za njihove klasične dostave putem automobila/kamiona, a jasno je da bi praćenje npr. taksi-vožnji bilo skandalozno. Zato, komentirali su iz Winga za Reuters, Amerikanci ne bi trebali prihvatiti takav nadzor niti na nebu.

Slika nije dostupna Dostava dronovima postala je korak bliže stvarnosti

Ipak, i svima u Wingu jasno je kako reda mora biti i na nebu te se zalažu za praćenje putem interneta koje će omogućiti identifikaciju drona koji leti iznad određenog područja, no ne nužno i dijeljenje drugih informacija poput povijesti letova ili cijele rute bespilotne letjelica koja dijeli svoju lokaciju.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti