Britanska vojska nabavili male špijunske dronove koji nisu veći od mobilnog telefona

Grupa koja nadzire korištenje dronova, Drone Wars, upozorava kako podaci koje dronovi prikupljaju ne moraju nužno uvijek odgovarati stanju na terenu.

Martina Čizmić | 31.12.2020. / 10:43

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Britanska je vojska odlučila pojačati svoje redove s 30 "buba", malih špijunskih dronova koji stanu na dlan, a mogu letjeti i do dva kilometra te prenositi ili snimati video do 40 minuta.

"Bugs" odnosno "buba" izuzetno je izdržljiv u odnosu na svoju veličinu. Kako kaže njegov proizvođač, BAE Systems, može izdržati udare vjetra do 80 kilometara na sat i letjeti čak i po olujnom vremenu.

Čak i u najgorem vremenu, "buba" može dostaviti ključne taktičke informacije o tome što se događa s druge strane brda ili iza zavoja, kako bi vojnicima dala vizualni prikaz, istaknuo je James Gerard iz BAE Systems.

Kako je objavio Guardian, britanska se vojska proteklih godina modernizirala i ulagala u, često, etički upitne autonomne robote poput borbenih dronova, a nedavno jedan od britanskih generala sugerirao kako bi roboti vojnici jednom mogli činiti i velik dio vojnih snaga.

Slika nije dostupna Robotizacija vojske: Za deset godina čak četvrtina pripadnika britanskih oružanih snaga mogli bi biti - roboti

No, to se ne sviđa baš svima. Grupa koja nadzire korištenje dronova, Drone Wars, upozorava kako podaci koje dronovi prikupljaju ne moraju nužno uvijek odgovarati stanju na terenu.

U prošlosti smo bili svjedoci situacija u kojima su zapovjednici naredili zračne napade temeljene na podacima koje su dobili putem dronova, da bi se na kraju pokazalo da je situacija na terenu potpuno drugačija od one koja je prikazan, upozorava Chris Cole iz Drone Warsa.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti