Totalni nadzor na radnom mjestu: Umjetna inteligencija ocjenjivat će produktivnost zaposlenika i utjecati na odluke o otkazima

Nema više opuštanja na poslu jer sve više kompanija instalirati softver baziran na umjetnoj inteligenciji koja će pratiti sve što zaposlenici rade i ocjenjivati njihovu produktivnost.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.06.2020. / 14:58

Prisluškivanje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Kako bi se osjećali da netko na poslu cijelo vrijeme stoji pored vas, nadgleda vas i govori vam kako da radite bolje i učinkovitije? Iako je svaki pokušaj povećanja produktivnosti na poslu pohvalan, teško da bi se osjećali ugodno da ste konstantno pod prismotrom i nadzorom nadređenih. Sviđalo se to ljudima ili ne, čini se da će u dijelu kompanija tako nešto postati standard, s tim da će zaposlenike nadgledati i procjenjivati - umjetna inteligencija.

Edward Snowden Najpoznatiji zviždač upozorava: WhatsApp i druge aplikacije nisu napravljene kako bi olakšale komunikaciju, već kako bi prikupile podatke za tuđi profit

Već tijekom proteklih mjeseci kada su zaposlenici počeli raditi od kuće, zabilježena je velika potražnja za softverom za nadzor. Šefovi kompanija i odjela bili su u strahu da će produktivnost zaposlenika biti puno manja iz kućnih ureda pa su počeli primjenjivati različite taktike i softver s kojim bi ih mogli nadzirati. Kako će se rad od kuće, barem u nekom obliku nastaviti i nakon korone, tako će novo normalno postati i rašireno korištenje softvera za nadzor i praćenje rada zaposlenika, uvjeren je izvršni direktor kompanije Enaible Tommy Weir.

Upravo njegova kompanija razvija rješenje za nadzor koje bi moglo biti privlačno šefovima kompanija, no sigurno neće oduševiti zaposlenike nad kojima će se primjenjivati. Platforma ne prati samo klasične stvari poput korištenja mailova i alata poput Slacka, Zoma i slično jer na temelju takvih informacija ne može se znati kvaliteta obavljenog posla, smatra Weir. Softver za nadzor aktivan je cijelo vrijeme i u pozadini prati sve podatke na temelju kojih bi se mogla mjeriti učinkovitost i produktivnost ljudi. Npr. prati reakciju korisnika na različite zadatke koje dobije putem maila i telefona te brzinu potrebnu za rješavanje tih zadataka.

Slika nije dostupna Europski zaštitnik privatnosti upozorava: EU bi trebala imati jednu, zajedničku aplikaciju za praćenje pandemije koronavirusa

Na temelju svih aktivnosti umjetna inteligencija zaposlenicima dodjeljuje i - ocjenu produktivnosti. Na temelju te ocjene, menadžeri će lakše moći donijeti odluku koje zaposlenike zadržati, a koje otpustiti, komentirali su na MIT Technology Review jednu od mogućnosti iskorištavanja tog softvera. Rješenje Enaiblea već se koristi u nekoliko velikih organizacija diljem svijeta, a od izbijanja pandemije interes se višestruko povećao. Nikada nisam vidio nešto takvo, komentirao je Weir veliko povećanje potražnje za rješenjem njegove kompanije, što znači da će u budućnosti sve više kompanija nadzirati i pratiti zaposlenike.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti