Najpoznatiji zviždač upozorava: WhatsApp i druge aplikacije nisu napravljene kako bi olakšale komunikaciju, već kako bi prikupile podatke za tuđi profit

Snowden ističe kako ne treba štititi podatke, već definirati tko ih prikuplja i u koju svrhu.

Martina Čizmić | 20.05.2020. / 08:05

Edward Snowden
Edward Snowden (Foto: Foto: AFP)

 Isti dan kad je njemački Ustavni sud zabranio njemačkoj obavještajnoj službi (BND) da prati internetsku komunikaciju stranaca u inozemstvu, na virtualnoj konferenciji Deutsche telekoma - Digital X, gostovao je jedan od najpoznatijih zviždača na svijetu - Edward Snowden.

Ovaj Amerikanac koji je godinama radio za CIA-u, postao je poznat kad je otkrio da NSA prisluškuje i prati ljude iako za to nema pravnih osnova. Nakon toga morao je napustiti SAD, a utočište je pronašao u Rusiji u kojoj živi posljednjih sedam godina.

Upravo se iz Rusije i uključio uživo u konferenciju i dao svoje viđenje digitalizacije svijeta, ali i svega onog, dobrog i lošeg, što prati tu digitalizaciju.

Prije svega pozdravio je odluku njemačkog Ustavnog suda te napravio paralelu s onim što je NSA radila kad je nadzirala komunikaciju građana. Istaknuo je kako se nada da će ova odluka potaknuti i druge države da obrate malo više pozornosti na privatnost svojih građana, unutar, ali i van granica njihovih država.

Podsjetio je kako je masovni nadzor građana koji je NSA prakticirala pod izlikom borbe proti terorizma zapravo bio gubitak vremena i resursa, a istovremeno je omogućio pojedincima unutar NSA da prate i prisluškuju njima zanimljive osobe poput novinara ili bivših ljubavnika.

Osvrnuo se i na često spominjanu izliku kako su sudovi spori s izdravanjem naloga za prisluškivanje te istaknuo kako u SAD-u uvijek postoji dežurni sudac kojeg je moguće nazvati i zatražiti nalog. Vjeruje da je tako i u drugim državama te da nitko nije nastradao jer se čekalo dan ili dva na nalog.

Upravo je to jedan od razloga koji ga je potaknuo da izađe u javnost sa svim informacijama o NSA i masovnom praćenju građana.

To je zadiranje u slobode i temeljna prava. Protiv toga se i danas borim, istaknuo je Snowden te otkrio kako ni danas ne koristi popularne aplikacije za komuniciranje s obitelji i prijateljima.

Aplikacije poput WhatsAppa nisu dizajnirane kako bi vam osigurale privatnost, već kako bi prikupile što više podataka i omogućile njihovim vlasnicima ostvarivanje profita. To nije u redu, upozorio je Snowden.

Osvrnuo se na brojne "agencije za zaštitu podataka" te istaknuo kako ne bi trebalo zaštititi podatke, već bi trebalo kontrolirati način na koji se oni prikupljaju i one koji ih prikupljaju.

Prikuplja se sve, a ne znamo za što se koristi, to je problem, istaknuo je Snowden.

Dotaknuo se i koronavirusa, ali u kontekstu tehnologije. Osvrnuo se na to kako su različite zemlje pristupile borbi protiv koronavirusa, kako sa zdravstvene tako i tehnološke strane. Istaknuo je kako je cijelom svijetu koronavirus pokazao kako tehnologija, ali i virusi ne poznaju granice, pa se tako ni ne možemo boriti protiv njih individualno.

Nitko od nas ne može spasiti svijet samostalno, ali možemo surađivati kako bismo se borili protiv nepravde u budućnosti, istaknuo je na kraju Snowden.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti