Europski zaštitnik privatnosti upozorava: EU bi trebala imati jednu, zajedničku aplikaciju za praćenje pandemije koronavirusa

Europski nadzornik za privatnost podataka uvjeren je kako bilo bolje uložiti napore u stvaranje jedne, centralizirane aplikacije, a ne mnogo nacionalnin, različitih.

Martina Čizmić | 07.04.2020. / 08:13

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Europska unija trebala bi imati jednu, centralnu aplikaciju za praćenje pandemije koronavirusa, a ne mnoštvo nacionalnih, upozorio je europski nadzornik za zaštitu podataka, Wojciech Wiewiorowski.

Otkako je krenula epidemija koronavirusa brojne europske zemlje razvile su vlastite aplikacije za praćenje osoba u samoizolaciji, žarišta zaraze i dijeljenje informacija o mjerama koje je ta zemlja uvela. No, Wiewiorowski smatra kako bi to moglo ugroziti sigurnost privatnih podataka građana, ali i njihovih ljudskih prava te da bi puno bolje rješenje bila zajednička aplikacija.

Svjesni smo da veći broj članica EU ima ili je u procesu razvoja mobilne aplikacije. Te aplikacije koriste različite pristupe. Neke, primjerice, koriste Bluetooth za praćenje kontakata pacijenata, što se čini korisnim načinom, istaknuo je Wiewiorowski. Ali pravo zbog tih različitih pristupa, smatra kako bi trebalo uvesti samo jednu aplikaciju na razini cijele Europe i u njenu izradu uključiti i Svjetsku zdravstvenu organizaciju kako bi se osigurali da je zaštita podataka ista na globalnoj razini.

Prije svega trebalo bi, smatra Wiewiorowski, bilo kakve mjere koje ograničavaju privatnost građana koristiti samo tijekom pandemije i koliko je to nužno, a aplikacija bi trebala imati samo ograničen pristup podacima korisnika i jasno istaknuti za što će se ti podaci koje prikuplja u konačnici koristiti.

Inače, Wiewiorowskova matična zemlja Poljska, našla se na udaru kritika zbog aplikacije koja prati lokaciju pacijenata koji su u obaveznoj samoizolaciji.

Slika nije dostupna Poljaci osobe u samoizolaciji provjeravaju - selfijem

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti