Istraživanje otkrilo zanimljive učinke: Igranje popularne videoigre kod djece potiče bolje ponašanje

Istraživanje je bilo fokusirano na djecu u osnovnoj školi, a rezultati su pokazali da igranje videoigara i nije tako loša ideja.

Martina Čizmić | 21.06.2021. / 10:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Godinama se vodi rasprava oko toga jesu li videoigre dobre ili loše, odnosno utječu li one na razvijanje lošeg ponašanja kod igrača. Iako su brojne studije pokazale kako nije lako reći je li videoigra kriva za loše ponašanje, puno je onih koje ističu pozitivne aspekte igranja videoigara.

Posljednja u nizu proučavala je utjecaj igranja videoigre Fortnite na mlađe igrače i otkrila veoma zanimljive i pomalo iznenađujuće stvari.

U studiji objavljenoj u časopisu Computers in Human Behavior, obuhvaćeno je bilo 845 djece u osnovnoj školi koji su igrali Fortnite i fliper. Praćenje njihovog ponašanja i navika tijekom igranja Fortnitea pokazalo je da su djeca-igrači pozitivniji, otvoreniji i prijateljski nastrojeni u odnosu na djecu-igrače koji su igrali fliper, unatoč činjenici da se radi o videoigri koja u sebi ima nasilne elemente.

Istraživači ističu da Fortnite, za razliku od nekih drugih videoigara, nije toliko vremenski zahtjevna, različite misije i karte stvaraju dojam novog iskustva svaki put kad se igrač ulogira u igru, a igranje s drugim igračima u timu, potiče zajedništvo i suradnju. 

Kad su istraživači pogledali malo bolje u podatke, otkrili su i kako su djeca koja igraju Fortnite, imala bolje manire. Točnije, bila su spremnija pomoći i osjećala su veću empatiju prema drugima. Autori studije nagađaju kako činjenica da igrači u Fortniteu moraju funkcionirati kao tim, potiče razvijanje timskog duha i suradnje među djecom, a to u konačnici potiče i njihov osjećaj za empatiju.

Dakle, kad vas dijete sljedeći put pita može li igrati Fortnite, nemojte odmah reći ne. Radije mu se pridružite i igrajte zajedno. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti