Izrael pokušava obuzdati širenje omikrona pomalo kontroverznim potezom

Ako dođe do jačeg širenja, priopćili su, program će biti ukinut. No, nisu definirali što "jače širenje" znači i postoji li kakav vremenski rok do kojeg će takav nadzor biti moguće prakticirati.

Martina Čizmić | 29.11.2021. / 09:45

Nadzor (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Izraelska vlada odobrila je ponovno uvođenje kontroverznog programa Shin Beta za praćenje građana. Podsjetimo, na početku pandemije Izrael je odobrio praćenje svojih građana putem mobilnih uređaja kako bi se kontrolirali međusobni kontakti i tako lakše pratilo širenje novog koronavirusa.

Slika nije dostupna Izrael odobrio praćenje mobitela zaraženih koronavirusom do siječnja 2021.

Ovaj put, kako tvrde iz izraelske vlade, nositelji drugih varijanti koronavirusa neće biti praćeni, a nije u planu ni pratiti one koji su kontakti osoba koje su zaražene omikron-varijantom.

Ovo nije široko korištenje tehnologije za praćenje svih zaraženih, kao što je bilo u prethodnim valovima pandemije, priopćili su iz ureda premijera.

Zasad je odlučeno da će "nadzor" trajati do četvrtka u ponoć, ali i da će se o njegovu produljenju raspravljati svakog dana.

Slika nije dostupna Izrael uveo "narukvicu slobode" kao alternativu za karantenu pod vojnom prismotrom prilikom ulaska u zemlju

Slika nije dostupna Izraelski znanstvenici otkrili su tehnologiju koja je jeftina, široko dostupna i, čini se, ubija koronavirus

Ako dođe do jačeg širenja, priopćili su, program će biti ukinut. No, nisu definirali što "jače širenje" znači i postoji li kakav vremenski rok do kojeg će takav nadzor biti moguće prakticirati.

Podsjetimo, prošle je godine prihvaćen zakon koji sigurnosnoj službi Shin Bet daje odobrenje za korištenje podataka s mobilnih telefona i drugih osjetljivih informacija kako bi pratila stanovnike Izraela koji su zaraženi koronavirusom i njihove kontakte.

Taj je zakon od samog početka naišao na prosvjede i kritike udruga za zaštitu privatnosti, ali izraelska vlada je tvrdila kako im je upravo to omogućilo da ograniče širenje virusa. Ponovno aktiviranje takvog "ciljanog nadzora", ističu, omogućit će praćenje omikron-varijante.

Slika nije dostupna Nova izraelska studija upozorila: Osobe koje prebole COVID-19 možda dobivaju jači imunitet od koronavirusa, ali to ne znači da se ne treba cijepiti

Kritičari, među kojima su i neki ministri u izraelskoj vladi, smatraju kako nije bilo potrebe za aktivacijom ovakvog nadzora jer je situacija sad drugačija od one na početku pandemije - velik je postotak Izraelaca cijepljen i varijanta je dosad potvrđena kod tek jednog građanina.

Izvor: Times of Israel

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti