Izrael uveo "narukvicu slobode" kao alternativu za karantenu pod vojnom prismotrom prilikom ulaska u zemlju

U Izraelu je predstavljena narukvica za praćenje novog koronavirusa koja predstavlja alternativu dvotjednom periodu samoizolacije ili karantene za putnike koji se vraćaju u tu zemlju.

Branimir Vorša | 02.03.2021. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Predstavljanjem narukvice za praćenje kontakata u Izraelu, javio se i problem očuvanja privatnosti korisnika te nove tehnologije. Naime, na aerodromu Ben Gurion u ponedjeljak je 100 komada tih narukvica dodijeljeno jednakom broju putnika koji se vraćaju kući u Izrael, kao alternativa pomoću koje mogu izbjeći dvotjednu karantenu u hotelu pod vojnom prismotrom.

Oni koji su se odlučili pristati nositi tu narukvicu, koja je zapravo sustav koji se sastoji od narukvice, aplikacija za mobitel te zidnog uređaja za praćenje, moći će po povratku u zemlju otići kući kako bi u u slobodi dočekali istek dvotjednog perioda praćenja zbog rizika od širenja zaraze novim koronavirusom.

Uređaj obavještava nadležne o ako se korisnik previše udalji od uređaja za praćenje postavljenog na zid u njegovom domu. Ipak, Ordan Trabelsi, šef kompanije SuperCom koja je napravila sustav za praćenje, naglašava da isti ne prikuplja nikakve druge informacije te da je to tehnološko rješenje minimalno intruzivno.

Nikog se ne sili da pristane na to, no onima koji su zainteresirani daje drugu opciju, više fleksibilnosti, kaže Trabelsi.

Mi to zovemo narukvicom slobode, jer nikog ne zatvaramo, već mu dajemo mogućnost da ode kući, dodaje.

Trabelsi kaže i da je namjera proširiti proizvodnju na tisuće komada za široku uporabu.

Ipak, izraelski vrhovni sud je donio odluku da izraelska špijunska agencija Shin Bet mora zauzdati svoje napore za praćenje kontakata vezanih za pandemiju novog koronavirusa, nazvavši njihov nadzor građana "drakonskim" te "prijetnjom izraelskoj demokraciji".

Izraelska vlada je još u ožujku 2020. od Shin Beta zatražila da prati COVID kontakte, a izraelski sud je opetovano dovodio u pitanje njihovu praksu, da bi u konačnici donio odluku 14. ožujka 2020. da se ta agencija može koristiti tek u posebnim okolnostima. Pod tim okolnostima se navode ne suradnja potvrđenog COVID-19 pacijenta s epidemiolozima, namjerna ili ne, ili ako ne podese izvještaj o kontaktima koje je taj pacijent imao.

Izraelske vlasti već su predstavile i sustav "propusnice cijepljenih", koji dozvoljava onima koji su se cijepili protiv COVID-19 pristup javnim prostorima koji su inače zatvoreni za osobe koje se nisu cijepile.

Slične ideje pojavile su se i drugdje u svijetu pa će tako Europska komisija razmotriti prijedloge za propusnice za cijepljene osobe na razini čitave EU u narednima danima.

Isto tako, Južna Koreja i Tajland su pokrenule programe korištenja narukvica i aplikacija za praćenje koronavirus kontakata slične izraelskom.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti