Izrael odobrio praćenje mobitela zaraženih koronavirusom do siječnja 2021.

Novi zakon može se koristiti samo ako broj novih dnevnih slučajeva premaši 200.

Hina | 21.07.2020. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Izraelski parlament odobrio je u ponedjeljak tajnoj službi Shin Bet, zaduženoj za zaštitu domovinske sigurnosti, mjeru praćenja mobitela građana zaraženih koronavirusom do siječnja 2021.

Nadzorna tehnologija sigurnosne službe Shin Bet koristila se povremeno za praćenje zaraženih koronavirusom od ožujka, a izraelski parlament (Knesset) je u ponedjeljak kasno u noći to odobrio tu mjeru do 20. siječnja 2021.

Sigurnosna agencija prati podatke o lokacijama zaraženih koronavirusom 14 dana prije nego im je dijagnosticiran. Ti se podaci upotrebljavaju za identifikaciju svih onih s kojima su došli u kontakt.

Novi zakon može se koristiti samo ako broj novih dnevnih slučajeva premaši 200. Oni kojima je naložena izolacija mogu uložiti žalbu ako smatraju da su podaci netočni.

Izraelski parlament naložio je tamošnjem ministarstvu zdravstva da izradi nadograđenu aplikaciju za mobilne telefone koju javnost može preuzeti.

Izrael je ponovno otvorio škole i mnoga poduzeća u svibnju, ukinuvši ograničenja koja su smanjila krivulju infekcija nakon djelomične karantene uvedene u ožujku.

Porast broja zaraženih izazvao je kritike stručnjaka koji smatraju da je vlada zanemarila poduzeti potrebne epidemiološke korake za kontrolu pandemije nakon što se gospodarstvo ponovno otvorilo.

U Izraelu koji broji 9 milijuna stanovnika, u ponedjeljak je zabilježeno oko 1.500 novih infekcija koronavirusom. Ukupno je ta zemlja zabilježila 415 smrtnih slučajeva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti