Je li ovo bolje rješenje od maski u školi? Posebno obučeni specijalci mogu "nanjušiti" COVID u učionici

Nakon što ih pas "nanjuši", učenici i učitelji, za koje se sumnja da su zaraženi, šalje se na testiranje za COVID-19.

Martina Čizmić | 17.01.2022. / 13:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom pandemije novog koronavirusa, škole su se na različite načine borile protiv širenja virusa. Od potpunog zatvaranja i nastave online, preko maski, pojačane higijene, držanja razmaka, izolacija...

No, čini se kako bi ubuduće u borbu protiv širenja virua u školama mogli i posebno obučeni "specijalci".

Naime, pet škola u saveznoj državi Massachusetts u SAD-u, započele su s pilot programom "njušenja" koronavirusa u školi. Posebno obučeni psi obilaze školske prostorije i kad nanjuše virus ukazuju na mjesto gdje je potencijalno zaražena osoba boravila. Svako mjesto u učionici označeno je posebnim barkodom, tako da zaposlenici škole odmah mogu utvrditi tko je sjedio na tom mjestu. Isto je i u školskoj kuhinji i knjižnici.

Slika nije dostupna Psi tragači mogu raspoznati koronavirus među 15 drugih patogena

Nakon što ih pas "nanjuši", učenici i učitelji, za koje se sumnja da su zaraženi, šalje se na testiranje za COVID-19. Ako im se potvrdi zaraza, pokreće se školski COVID-19 protokol, ako se pokažu negativnima, nastavljaju dalje s redovnim aktivnostima.

Psi su se pokazali prilično učinkovitima u traženju zaraženih novim koronovirusom. Ne samo u školama, već i u bolnicama i na aerodromima.

Sličan program planiraju uvesti i u Velikoj Britaniji gdje bi posebno obučeni psi, tražili potencijalno zaražene osobe u školama, zračnim lukama i željezničkim kolodvorima. No, za razliku od SAD-a, britanske njuške još će malo morati poraditi na svojim vještinama.

Slika nije dostupna Znanstvenici napokon dokazali: Psi mogu unaprijed nanjušiti epileptički napadaj

Slika nije dostupna Četveronožni genijalci: Psi mogu nanjušiti COVID-19 u 90 posto slučajeva, čak i ako nema simptoma

U međuvremenu, britanski znanstvenici rade na razvoju tehnologije koja bi imitirala pseći nos i koja bi mogla kontinuirano testirati zrak u zatvorenom prostoru (primjerice školskoj učionici ili uredu) i alarmirati zadužene osobe ukoliko detektira tragove koronavirusa u zraku.

Također, istraživači rade i na razvoju pametnog sata, koji bi mogao upozoriti vlasnika kad dođe u dodir s "mirisom" koronavirusa.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti