Četveronožni genijalci: Psi mogu nanjušiti COVID-19 u 90 posto slučajeva, čak i ako nema simptoma

Ključno je što su psi brži od laboratorijske analize i brzih testova, a imaju gotovo jednaku preciznost. No, to ne znači da bi ih se trebalo koristiti "samostalno".

Martina Čizmić | 24.05.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkako je započela pandemija COVID-19, u svijetu su potrošene milijarde brzih, PCR i antigenskih testova ne bi li se utvrdilo tko je zaražen koronavirusom, a tko nije. Neki su ljudi, zbog zahtjeva posla testirani i nekoliko puta tjedno, što može biti naporno za one koji se testiraju, ali i skupo.

No, od samog početka znanstvenici su pomoć u utvrđivanju prisutnosti koronavirusa, potražili kod pasa. Njihov njuh koji je desecima puta bolji od ljudskog, već se bio dokazao u detekciji zabranjenih supstanci, novca, ali i nekih bolesti.

Znanstvenici s londonske Škole higijene i tropske medicine, napravili su i objavili studiju, koja još mora proći reviziju, a u kojoj su dokazali da psi mogu s veoma velikom točnošću nanjušiti koronavirus.

Kako bi provjerili točnost psećeg nosa, znanstvenici su koristili čarape 200 COVID-19 pacijenata. Šest pasa uključenih u studiju moralo je detektirati koje su čarape od zaraženih osoba. I to su uspjeli u rasponu od 82 do 94 posto. Ono što je posebno zanimljivo je da su detektirali prisutnost koronavirusa i kod osoba koje nisu pokazivale znakove razvoja bolesti.

Ključno je što su psi brži od laboratorijske analize i brzih testova, a imaju gotovo jednaku preciznost. No, to ne znači da bi ih se trebalo koristiti "samostalno".

Ističu kako bi se psi mogli koristiti na područjima u kojima se nalazi velik broj ljudi, kao što su zračne luke, kolodvori, stadioni, kako bi "nanjušili" zaraženu osobu, koju bi se potom slalo na dodatni test kojim bi se potvrdila zaraza.

Slika nije dostupna Četveronožni koronadetektori: Njemački psi nanjušili virus u 94 posto slučajeva

Slika nije dostupna Četveronožni test na COVID-19: Česi obučavaju pse da nanjuše zaražene koronavirusom

Inače, već je nekoliko zemalja istreniralo pse da među putnicima traže zaražene koronavirusom. I to su tijekom testnih faza uspješno činili. No, zanimljivo bi bilo vidjeti kako bi cijela stvar funkcionirala u uvjetima "starog normalnog" kad je diljem svijeta putovalo puno više ljudi.

 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti