Četveronožni koronadetektori: Njemački psi nanjušili virus u 94 posto slučajeva

Psi stvarno mogu njuhom razlučiti osobe sa zarazom i bez zaraze, asimptomatske osobe s COVID-19 i one sa simptomima.

Hina | 04.02.2021. / 09:11

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Njemačka veterinarska klinika izdresirala je pse koji u ljudskoj slini nanjuše novi koronavirus s 94 posto točnosti.

Psi su naučeni nanjušiti 'miris korone' koji potječe iz stanica zaraženih osoba, kaže Esther Schalke, veterinarka u školi za obuku pasa njemačkih oružanih snaga.

Filou, trogodišnja belgijska ovčarka, i Joe Cocker, jednogodišnji koker-španijel, dva su psa koja prolaze obuku na veterinarskom fakultetu u Hanoveru.

Proveli smo istraživanje u kojemu su psi njušili uzorke pacijenata pozitivnih na COVID-19 i možemo reći da je po našem istraživanju vjerojatnost 94 posto da mogu nanjušiti oboljele, kaže Holger Volk, voditelj veterinarske klinike.

Psi stvarno mogu njuhom razlučiti osobe sa zarazom i bez zaraze, asimptomatske osobe s COVID-19 i one sa simptomima, dodaje on.

Stephan Weil, premijer Donje Saske, u kojoj je Hanover glavni grad, kaže kako je impresioniran studijom i pozvao je na ispitivanje izvedivosti prije nego što se pse stavi u u upotrebu u svakodnevnom životu, primjerice za publiku na koncertima.

Moramo testirati na odabranim događajima, kazao je Weil.

U Finskoj psi istrenirani da nanjuše COVID-19 počeli su njuškati putnike u zračnoj luci Helsinki-Vantaa prošlog rujna u okviru pilot-projekta uz uobičajene metode testiranja u zračnim lukama.

Slika nije dostupna Četveronožni test na COVID-19: Česi obučavaju pse da nanjuše zaražene koronavirusom

Slika nije dostupna Psi bez pogreške otkrivaju ljude zaražene koronom: "Rezultati su gotovo identični rezultatima PCR testova"

I čileanska međunarodna zračna luka Santiago također koristi pse - detektore.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti