Još jedan novi soj koronavirusa otkriven u Britaniji

Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Matt Hancock, a novi soj potvrdio je i Izrael u nekoliko putnika doputovalih iz Britanije.

Hina | 23.12.2020. / 17:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Detektirali smo dva slučaja novog soja ovdje u Britaniji, izjavio je Hancook novinarima.

Dodao je da se u oba slučaja radi o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike.

Ovaj novi soj nas jako brine jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je ranije otkriven, rekao je ministar.

Prvi soj bio 70 posto zarazniji

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.

Napisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom ovaj tjedan.

Italija je nacija s najviše umrlih

Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusom, kao i Danska i Francuska.

Europske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obvezne karantene za putnike pri dolasku.

U Izraelu četiri slučaja novog soja

Izrael je otkrio četiri slučaja nove, visoko zarazne inačice koronavirusa koji se pojavio prijašnjih dana u Velikoj Britaniji, objavilo je u srijedu izraelsko ministarstvo zdravstva.

U tri slučaja riječ je o povratnicima iz Engleske i oni su izolirani, navodi ministarstvo. Četvrti slučaj se još istražuje, dodaje.

Izrael je u subotu počeo kampanju cijepljenja i već gaje primilo 70.000 od 9 milijuna Izrealaca.

Slika nije dostupna Moderna i Pfizer objavili da testiraju učinkovitost svojih cjepiva protiv "britanske" verzije koronavirusa

Slika nije dostupna Novi soj virusa u Velikoj Britaniji širi se brže, još se ne zna je li i smrtonosniji

U Izraelu je potvrđeno 383.385 zaraženih i 3136 umrlih zaraženih bolešću COVID-19.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti