Kineski znanstvenici objavili prvu mikroskopsku fotografiju omikron varijante koronavirusa

Omikron varijanta novog koronavirusa pojavila se krajem studenoga, a prve studije pokazale su da se potencijalno lakše prenosi od prijašnjih varijanti.

Branimir Vorša | 08.12.2021. / 09:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sveučilište Hong Kong u srijedu je objavilo prvu fotografiju omikron varijante novog koronavirusa, koju su napravili koristeći se elektronskim mikroskopom.

Medicinski znanstvenici, uključujući patologe i virologe, uspjeli su napraviti elektronski mikrograf bubrežne stanice majmuna (Vero E6) nakon što je ona zaražena omikron varijantom novog koronavirusa. Spomenuto sveučilište objavilo je fotografije omikrona s malim i velikim uvećanjem.

Pri malom uvećanju slika pokazuje staničnu štetu s nabreklim vezikulama koje u sebi sadrže male crne virusne čestice, pojasnili su znanstvenici.

Slika s velikim uvećanjem pokazuje nakupine virusnih čestica sa šiljcima u obliku korone na njihovoj površini.

Znanstvenici odjela za mikrobiologiju sveučilišta u Hong Kongu uspjeli su izolirati omikron varijantu iz kliničkih uzoraka, što će omogućiti razvoj i proizvodnju cjepiva protiv te najnovije varijante.

Ono što je najveća značajka kod omikron varijante jest da ona ima najviše mutacija dosad na šiljastom proteinu, njih 32. To znači da lakše može prigušiti reakciju imuniteta te se lakše i širiti.

Izvor: Sputnik

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti