Britanski znanstvenici upozoravaju: Omikron bi mogao pokrenuti val infekcija, veći od bilo kojeg do sad

Iako još nije u potpunosti poznato kako omikron-varijanta djeluje na ljude, odnosno koliko se razlikuje od već poznatih varijanti, već i sama ideja o velikom broju novozaraženih, zabrinjava znanstvenike.

Martina Čizmić | 01.12.2021. / 16:08

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok znanstvenici diljem svijeta s posebnom pozornošću prate novu omikron-varijantu koronavirusa i njeno širenje, grupa britanskih znanstvenika koja savjetuje britansku vladu, upozoravaju kako bi nova varijanta koronavirusa mogla imati dalekosežne posljedice.

Slika nije dostupna U samom srcu Europe: Otkriveno da prvi slučaj zaraze omikron varijantom nije bio u Južnoj Africi, već pet dana ranije u Nizozemskoj

Nakon sastanka koji je održan krajem prošlog tjedna, danas je objavljen zaključak u kojem se navodi kako bi omikron-varijanta u Velikoj britaniji mogla imati "veoma ozbiljne posljedice".

Ako se proširi Velikom Britanijom, verzija B.1.1.529 mogla bi pokrenuti novi val infekcija. Ne možemo isključiti da bi ovaj val mogao biti jednak ili čak veći od prethodnih valova, zapisali su stručnjaci.

Iako još nije u potpunosti poznato kako omikron-varijanta djeluje na ljude, odnosno koliko se razlikuje od već poznatih varijanti, već i sama ideja o velikom broju novozaraženih, zabrinjava znanstvenike. Oni upozoravaju da bi velik broj zaraženih, a onda i posljedično velik broj teških slučajeva bolesti, mogao preopteretiti kapacitete zdravstvenog sustava.

Zbog toga su pozvali na ranu i snažnu akciju kako bi se spriječilo širenje ove nove varijante.

Slika nije dostupna Spremni i za tu opciju: EU bi mogao odobriti cjepivo protiv omikrona u tri do četiri mjeseca

U bilješci sa sastanka tako se navodi što bi britanska vlada morala napraviti kako bi ograničila potencijalno širenje nove varijante, upute za poticanje booster doza cjepiva, upute za korištenje antivirusnih lijekova, ali i pripreme koje potrebno provesti za modifikaciju postojećih cjepiva i tretmana antitijelima.

Upozorili su da trenutno dostupni podaci o omikron-varijanti šalju "zabrinjavajuće signale" zbog kojih su morali reagirati.

Inače, zaključak ove grupe znanstvenika nije obvezujuć za britansku vladu, iako ga je ona primila na znanje. U međuvremenu je u Velikoj Britaniji otkriveno 20 potvrđenih slučajeva zaraze omikron-varijantom, a vlada je ponovno uvela nošenje zaštitnih maski. 

Slika nije dostupna Ne žele gubiti vrijeme: Farmaceutske tvrtke već rade na novim cjepivima protiv COVID-19 koja bi štitila i od omikron-varijante

Izvor: Sky News

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti