Ne žele gubiti vrijeme: BioNTech i Moderna već rade na novim cjepivima protiv COVID-19 koja bi štitila i od omikron-varijante

Iz obje su tvrtke objavili kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti jasno trebaju li raditi na novoj varijanti cjepiva ili će postojeća pružiti dovoljnu zaštitu.

Martina Čizmić | 29.11.2021. / 14:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Otkako su na tržište lansirali svoja cjepiva protiv COVID-19, BioNTech i Moderna uporno rade na verzijama koje bi obuhvatile sve novonastale varijante koronavirusa.

Nakon što je u javnost došla informacija o novoj varijanti koronavirusa, koja je u međuvremenu dobila ime omikron, obje su se farmaceutske tvrtke bacile na posao.

Slika nije dostupna Južnoafrički stručnjak umiruje: Postojeća cjepiva protiv COVID-19, vjerojatno su učinkovita i protiv nove varijante

Slika nije dostupna WHO upozorava da je globalna prijetnja omikron varijante "vrlo visoka", pozivaju države na što brže provođenje cijepljenja i docjepljivanja

Priopćili su da već rade na prilagođavanju postojećih cjepiva protiv COVID-19 omikron-varijanti te da bi nova verzija cjepiva mogla biti dostupna unutar 100 dana. Naravno, ako se za to ukaže potreba, odnosno ako se pokaže da postojeća cjepiva nisu dovoljno djelotvorna protiv nove varijante.

Iz obje su tvrtke objavili kako će u sljedećih nekoliko tjedana biti jasno trebaju li raditi na novoj varijanti cjepiva ili će postojeća pružiti dovoljnu zaštitu. No, kako su priopćili iz BioNTecha, standardna je procedura da odmah krenu sa razvojem ažurirane verzije cjepiva i s testovima o učinkovitosti postojećeg cjepiva na novu varijantu koronavirusa kako "ne bi gubili vrijeme".

Johnson & Johnson također analizira učinovitost svoga cjepiva protiv omikrona, istovremeno radeći na specifičnom cjepivu za tu varijantu.

Počeli smo raditi na osmišljavanju i razvoju novoga cjepiva za omikron i ako zatreba brzo ćemo krenuti u klinička ispitivanja, rekao je Mathai Mammen, direktor razvoja u toj farmaceutskoj kompaniji.

Moderni će možda trebati mjeseci da počne isporučivati cjepivo koje djeluje protiv varijante omikron, rekao je izvršni direktor Stephane Bancel za CNBC, dok je Rusija uvjerena da je njezino cjepivo Sputnjik V učinkovito protiv nove varijante, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza.

Bancel je u intervjuu za CNBC rekao da zasad nije poznata učinkovitost cjepiva protiv te varijante i da bi se više trebalo znati za otprilike dva tjedna.

Slika nije dostupna Studija usporedila četiri cjepiva i otkrila koje stvara najviše antitijela

Rusija je u ponedjeljak objavila da će, bude li potrebno, biti spremna ponuditi booster doze za zaštitu protiv omikrona, no Kremlj je naveo da je nervozna reakcija tržišta na novi soj emocionalne naravi i da se ne temelji na znanstvenim podacima.

Rusija je prošle godine brzo razvila cjepivo Sputnjik V u dvije doze, a nakon toga i jednokratno cjepivo Sputnjik Light. Tvrdi da su oba cjepiva pokazala visoku učinkovitost u ispitivanjima, ali još uvijek čekaju odobrenje WHO-a.

Rusija je navela da će cjepivo, koje je razvio Institut Gamaleya, vjerojatno biti učinkovito protiv omikrona, a u protivnom je spremna proizvesti stotine milijuna booster doza.

Institut Gamaleya vjeruje da će Sputnjik V i Light neutralizirati omikron jer su najučinkovitiji protiv drugih mutacija, rekao je Kiril Dmitriev, šef ruskog fonda za izravna ulaganja (RDIF) koji je zadužen za izvoz cjepiva u inozemstvo.

Ako modifikacija bude potrebna, što je malo vjerojatno, osigurat ćemo nekoliko stotina milijuna booster doza Sputnjika protiv omikrona do 20. veljače 2022., napisao je Dmitriev na službenom Twitter računu Sputnjika V.

Izvor: Bloomberg / Hina

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti