WHO upozorava da je globalna prijetnja omikron varijante "vrlo visoka", pozivaju države na što brže provođenje cijepljenja i docjepljivanja

Omikron varijanta u kratkom vremenu je postala prijetnja broj 1. te prema ocjeni WHO-a predstavlja vrlo visok globalni rizik za širenje pandemije.

Branimir Vorša | 29.11.2021. / 10:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) dala je globalno upozorenje da se sve zemlje svijeta pripreme za omikron varijantu novog koronavirusa, posebno naglasivši da dodatno cijepe najranjivije skupine ljudi.

WHO je objavio tehnički sažetak vezan za omikron varijantu, koja je proteklog petka bila klasificirana kao zabrinjavajuća varijanta (variety of concern, VOC).

Slika nije dostupna Šef WHO-a upozorava na neželjeni učinak Covid-19 cjepiva: "Brine nas taj lažan osjećaj sigurnosti"

Ukupni globalni rizik vezan za novu VOC omikron ocjenjuje se vrlo visokim, stoji u objavljenom sažetku.

WHO je omikron opisao kao varijantu s velikim brojem mutacija, neke od kojih mogu biti povezane s potencijalnim izbjegavanjem imuniteta te većom prenosivosti. Istovremeno, WHO ističe da još uvijek postoje značajne nesigurnosti oko pojave te nove varijante novog koronavirusa.

Pozvali su sve države da pojačaju nadzor nad svim varijantama novog koronavirusa, uključujući i omikron varijantu te da pojačaju cijepljenje i dodatno cijepljenje što je brže moguće", posebice kad je riječ o visoko prioritetnim i ranjivim skupinama ljudi.

Epidemiološke mjere poput nošenja maski i socijalnog distanciranja i dalje ostaju ključne u borbi protiv ove pandemije, poručuju iz WHO-a.

Slika nije dostupna Što je dosad poznato o novoj supermutiranoj varijanti koronavirusa i kako je nastala?

Prvi slučajevi zaraze omikron varijantom, koja je isto tako poznata i kao B.1.1.159 varijanta, zabilježeni su protekle srijede u Južnoj Africi, no ona se u međuvremenu proširila već na brojne druge države svijeta.

Zbog svega toga Izrael i Japan su zatvorili granice za strance.

Izvor: RT

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti