Studija usporedila četiri cjepiva i otkrila koje stvara najviše antitijela

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Hina | 16.11.2021. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Cjepivo tvrtke Pfizer Inc./BioNTech stvorilo je najsnažniji imunosni odgovor organizma na COVID-19 od četiriju cjepiva testiranih u sklopu studije koja je pokazala da su osobe cijepljene Sinopharmom možda najpodložnije infekciji, a čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cell Host and Microbe.

Slika nije dostupna Uskoro počinje kliničko testiranje cjepiva protiv bolesti COVID-19 druge generacije koje će dati znatno dužu zaštitu, no postoji i loša vijest

Znanstvenici su usporedili imunosni odgovor organizma u osoba cijepljenih cjepivom Pfizera, Sinopharma, AstraZenece i Sputnjikom V., a studija je provedena u srpnju na 196 u potpunosti cijepljenih osoba u Mongoliji, gdje su korištene sve četiri vrste cjepiva, što je rijetkost, piše Bloomberg.

Razine neutralizirajućih antitijela na SARS-CoV-2 uvelike su varirale u svakoj od četiriju grupa cijepljenih.

"Relativno niskom" koncentracijom antitijela rezultiralo je cijepljenje Sinopharmom i Sputnjikom V., srednja razina koncentracije antitijela razvila se u cijepljenih AstraZenecom, a najveći broj antitijela nastao je nakon ubrizgavanja cjepiva Pfizer-BioNTecha, pokazala je studija.

Slika nije dostupna Susjedna država izdala novu preporuku: Ubuduće cijepljenje samo Pfizerom i Modernom, za sva ostala cjepiva potrebno posebno odobrenje

Razlozi nastalih razlika u imunosnoj reakciji organizma nakon cijepljenja spomenutim četirima cjepivima sada su predmet intenzivnog istraživanja stručnjaka.

Ono će vjerojatno uključivati ​​čimbenike poput količine aktivnog sastojka u svakoj dozi cjepiva, kao i interval između davanja prve i druge doze, napisali su autori studije u kojoj su sudjelovali znanstvenici sa Sveučilišta Stanford, iz Zaklade Onom i Nacionalnog centra za zoonotske bolesti u Ulan Batoru. Rezultati studije objavljeni su u četvrtak.

I varijacije u načinu na koji su cjepiva davana mogle su imati određenu ulogu u dobivenim rezultatima.

Slika nije dostupna EMA još proučava podatke: Booster doza drugog cjepiva mogla bi biti učinkovitija

No Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF), koji je sudjelovao u razvoju ruskoga cjepiva i zadužen je za njegovu međunarodnu distribuciju, tvrdi da su usporedbe učinka cjepiva manjkave s obzirom na to da je između primjene doze Sputnjika V. i mjerenja količine antitijela prošlo više vremena nego kod drugih cjepiva.

RDIF ističe i da su osobe koje su cijepljene Sputnjikom bile u prosjeku 10 godina starije od onih koje su primile ostala cjepiva.

Rezultati su pokazali da su ljudi cijepljeni Sinopharmovim cjepivom, koji su u vrijeme istraživanja činili 89,2 posto odraslih cijepljenih osoba u Mongoliji, kao i manji broj osoba cijepljenih Sputnjikom V. ili AstraZenecom mogli biti podložniji koronavirusu zbog već postojećih bolesti, rekli su autori.

Istaknuli su da će u daljnjoj kontroli širenja pandemije koronavirusa u Mongoliji i u svijetu biti potrebne dodatne javnozdravstvene intervencije, poput booster doza cjepiva, ali i potencijalno 'jače' i učinkovitije vrste cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti