Susjedna država izdala novu preporuku: Ubuduće cijepljenje samo Pfizerom i Modernom, za sva ostala cjepiva potrebno posebno odobrenje

Ovakva odluka donesena je nakon što je krajem prošlog mjeseca u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC) umrla 20-godišnja djevojka, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnson.

Hina | 08.10.2021. / 13:38

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Stručna skupina slovenske vlade za COVID-19 donijela je preporuku da se cijepljenje stanovništva ubuduće obavlja prvenstveno mRNA-cjepivima (Pfizer-BioNTech i Moderna), dok bi za primjenu vektorskih (Johnson&Johnson i AstraZeneca) bila potrebna pismena suglasnost cijepljenih, objavila je u petak Slovenska televizija.

Prema tom prijedlogu, pismena suglasnost tražit će se i prije cijepljenja cjepivom Moderne, ali samo za osobe mlađe od 18 godina. Vijest je još neslužbena, a prijedlog još mora potvrditi vlada, prenose slovenski mediji.

Slika nije dostupna Cijepljeni ste? I dalje biste trebali nositi masku, znanstvenici objašnjavaju zašto

Ovakva odluka donesena je nakon što je krajem prošlog mjeseca, u ljubljanskom Kliničkom centru (UKC) umrla 20-godišnja djevojka, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson&Johnson. Umrla je od moždanog udara, uz sumnju da se radilo o rijetkoj neželjenoj nuspojavi cijepljenja vektorskim cjepivom, nakon čega je korištenje tog cjepiva u Sloveniji privremeno suspendirano.

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 838 novih zaraza koronavirusom, a dva oboljela su preminula, objavila je u petak vlada.

Slika nije dostupna Britanski znanstvenici proveli istraživanje o istovremenom cijepljenju protiv gripe i koronavirusa

U bolnicama je trenutno 413 oboljelih, a najmlađi ima 26 godina. Na intenzivnim odjelima COVID bolnica smješteno je 115 pacijenata, najmlađi ima 34 godine, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Ministar zdravstva Janez Poklukar izjavio je kako se čini da epidemija stagnira, čemu su doprinijele i strože restrikcije uz obvezne COVID potvrde, te da bi situacija i stanje u bolnicama bez te mjere bili mnogo kritičniji.

Potrebnim dozama cjepiva u Sloveniji je dosad zaštićena 1.033.141 osoba, odnosno 49 populacije, objavila je vlada.

Slika nije dostupna Nova studija otkrila koji sastojak Pfizerova i Modernina cjepiva najčešće izaziva alergijske reakcije

S 14-dnevnom incidencijom od 562 slučaja zaraze na sto tisuća stanovnika Slovenija se ubraja među epidemiološki rizičnija područja u Europi i nalazi se u tzv. "tamnocrvenoj" zoni.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti