Cijepljeni ste? I dalje biste trebali nositi masku, znanstvenici objašnjavaju zašto

Cjepiva protiv COVID-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti, ali ne sprječavaju širenje virusa.

Hina | 07.10.2021. / 11:17

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Cijepljene osobe trebale bi nastaviti nositi zaštitne maske u javnosti jer i dalje mogu nositi, a možda i širiti, isto toliko virusa koliko i necijepljeni ljudi, a da toga nisu svjesni, pokazuju podaci nove američke studije.

Znanstvenici su analizirali količinu virusa, tzv. virusno opterećenje, kod 869 pacijenata u trenutku postavljanja dijagnoze, uključujući 632 koji su bili asimptomatski, prenosi britanska agencija Reuters.

Slika nije dostupna Primili ste obje doze cjepiva protiv COVID-19 i što sad? Donosimo odgovore na neke od najčešćih nedoumica

Slika nije dostupna Što kaže znanost - trebamo li nositi zaštitne maske i na otvorenom?

Većina infekcija uzrokovana je vrlo zaraznom delta varijantom koronavirusa.

Nisu pronašli statistički značajne razlike u prosječnom virusnom opterećenju između cijepljenih i necijepljenih osoba, ili između onih sa ili bez simptoma, ili između različitih dobnih skupina, spolova ili tipova cjepiva, prema izvješću objavljenom na internetskoj stranici medRxiv.

Istraživanje još nije prošlo recenziju.

Naša studija ne daje informacije o zaraznosti, rekao je Richard Michelmore s Kalifornijskog sveučilišta u Davisu, ističući kako na prijenos virusa utječe nekoliko čimbenika, a ne samo status cijepljenja i virusno opterećenje.

Slika nije dostupna Maske nas štite od virusa, ali koja najmanje ometa komunikaciju s drugima?

Nije u redu pretpostaviti da se, budući da ste cijepljeni, ne možete zaraziti i ne možete zaraziti nekog drugog, pa i ako ste asimptomatska osoba, rekao je.

Cjepiva protiv COVID-19 smanjuju izglede za infekciju i smanjuju težinu bolesti.

Međutim, ljudi cijepljeni protiv koronavirusa trebali bi i dalje nositi maske u javnosti jer bi mogli zaraziti druge ako se sami zaraze, savjetuju znanstvenici.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti