Britanski stručnjaci upozoravaju vlasti: "Maske ne djeluju po kiši i treba ih češće mijenjati, educirajte javnost o tome"

Britanski znanstvenici tvrde da kiša ograničava protok zraka i umanjuje sposobnost filtriranja zraka zaštitnih maski. Žele da britanske vlasti o tome educiraju javnost i da se poduzmu bolje mjere u sprječavanju širenja zaraze novim koronavirusom.

Branimir Vorša | 06.10.2020. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Tijekom kiše zaštitne maske koje nosimo kako bismo se zaštitili od prenošenja koronavirusa imaju znatno umanjenu učinkovitost jer voda koja se na njima nakuplja umanjuje njihovu sposobnost filtriranja zraka te smanjuje količinu filtriranja virusa, upozoravaju britanski znanstvenici.

Vlaga te maske čini poroznima, upozorava Tim Spector, profesor koji vodi aplikaciju Covid-19 Symptom Study. Poziva građane da obvezno zamijene zaštitnu masku ako se ona koju nose navlaži. Po tom pitanju, niti jedna zaštitna maska praktički ne predstavlja iznimku.

Spector upozorava britansku vladu na to da javnost nije upućena u te rizike te da bi bilo korisno dati jasan savjet javnosti.

Kako je jesen, britanski meteorolozi predviđaju sve više i više kišnih razdoblja za tu zemlju pa je Spectorovo upozorenje i aktualno.

Bivši visoki dužnosnik WHO-a u programu protiv raka i britanski onkolog Karol Sikora navodi iste rizike kod nošenja maski tijekom kišnog perioda te, baš kao i profesor Spector, smatra da javnost nema nikakva znanja ili smjernice po tom pitanju.

Vrlo je važno znati da treba mijenjati maske ako se imalo navlaže, a za skuplje maske ne postoje nikakva drugačija pravila, ističe Sikora.

Upozorenje vrijedi i za maske koje postanu vlažne od samog daha.

I sam WHO podržava to upozorenje britanskih stručnjaka te na internetu ističe da bi se maske morale promijeniti ako su mokre ili vidljivo uprljane.

U Francuskoj, gdje je nošenje maski obvezno na otvorenom, građane se potiče da sa sobom nose i rezervnu masku kako bi ih mogli brzo zamijeniti tijekom kiše ako se nađu vani.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti