Kako ćemo se u budućnosti štititi od koronavirusa? Znanstvenici rade na jedinstvenom rješenju

Znanstvenici ističu kako je teško zamisliti da bi se moglo napraviti cjepivo koje bi bilo učinkovito protiv baš svih koronavirusa.

Martina Čizmić | 15.07.2021. / 15:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prošle su godine brojni znanstvenici diljem svijeta bili fokusirani na pronalazak lijeka ili cjepiva protiv SARS-CoV-2 virusa koji je uzrokovao pandemiju. Kad su cjepiva napravljena i dokazala svoju učinkovitost, znanstvenici su se okrenuli drugom velikom pitanju - kako spriječiti da se takva pandemija ponovi u budućnosti?

Više od 20 grupa znanstvenika diljem svijeta radi na razvoju cjepiva koje bi imalo široku učinkovitost protiv različitih inčica koronavirusa. Ako uspiju, sljedeći put kad koronavirus prijeđe sa životinje na čovjeka, što je prema svemu sudeći veoma izgledan scenarij, čovječanstvo bi bilo spremno.

Još je u ožujku Koalicija za inovacije za epidemiološku spremnost (CEPI, Coalition for Epidemic Preparedness Innovations) objavila je kako je odvojila 200 milijuna dolara za razvoj cjepiva sa širokom zaštitom. Tada su bili optimistični i istaknuli kako se nadaju da bi cjepiva koja bi pokrivala većinu koronavirusa, mogla biti dostupna za tri do pet godina.

Uspiju li znanstvenici razviti takvo cjepivo i ono se pokaže učinkovitim, moglo bi pružiti zaštitu i protiv još neotkrivenih i nepoznatih koronavirusa koji bi se mogli pojaviti u budućnosti. No, ističu i kako je teško zamisliti da bi se moglo napraviti cjepivo koje bi bilo učinkovito protiv baš svih koronavirusa. Dijelom i jer je obitelj koronavirusa izuzetno velika, a dijelom i jer se virusi prirodno mijenjaju tijekom vremena.

Iz CEPI-ja su istaknuli kako im je cilj pomoći stvoriti cjepivo za svaku potencijalnu prijetnju u budućnosti, odnosno stvoriti svojevrsnu knjižnicu cjepiva koja bi bila razmještena na strateškim pozicijama diljem svijeta. Tako da bi se, u slučaju izbijanja neke bolesti, potražilo cjepivo za tu bolest u knjižnici i brzo distribuiralo u ugroženo područje i obuzdala epidemija prije no što preraste u pandemiju.

Izvor: Business Insider

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti