EMA još proučava podatke: Booster doza drugog cjepiva mogla bi biti učinkovitija

Primjena docjepne doze cjepiva protiv covida-19 različite od one u prve dvije injekcije mogla bi izazvati jači imunološki odgovor od booster doze istog cjepiva, naglasio je u četvrtak europski regulator.

Hina | 22.10.2021. / 11:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Europska agencija za lijekove (EMA), sa sjedištem u Den Haagu, priopćila je da proučava podatke prije odluke hoće li se prikloniti odluci Američke agencije za lijekove (FDA) koja je u srijedu odobrila za booster dozu različito cjepivo od prvotnog cjepiva.

Cjepiva Pfizer-BioNTecha, Moderne, Johnson & Johnsona i AstraZenece su trenutačno odobrena u Europskoj uniji. EMA je načelno odobrila treću dozu cjepiva Pfizer/BioNTecha za starije od 18 godina i prepustila državama izbor cjepiva.

Primjećujemo obećavajuće rezultate u studijama koji potvrđuju da taj pristup uz određene kombinacije cjepiva donose snažniji imunološki odgovor nego kada se isto cjepivo koristi za dodatnu injekciju, izjavio je na konferenciji za novinare Marco Cavaleri, odgovoran za strategiju cjepiva u EMA-i.

Nekoliko zemalja odobrilo je pojačanu dozu kako bi osnažili imunitet cijepljenih osoba, koji izgleda slabi nakon nekoliko mjeseci, iako se obično koristi isti tip cjepiva.

Istraživanje objavljeno u Sjedinjenim Državama prošlog tjedna pokazalo je da su ljudi koji su primili cjepivo Johnson & Johnsona koje, poput AstraZenece, koristi klasičnu tehnologiju virusnih vektora, bolje zaštićeni booster dozom mRNA cjepiva poput Pfizera ili Moderne.

Izgleda da mRNA cjepiva kao booster doza djeluju puno bolje na stimuliranju imunološkog sustava i mogu izazvati stvarno jaki imunološki odgovor, izjavio je Cavaleri.

EMA također mora odlučiti 25. listopada hoće li odobriti dodatne doze s cjepivom Moderne, dodao je.

Istraživanje koje je u četvrtak objavio Pfizer/BioNTech navodi da je treća doza njihovog cjepiva 95,6 posto učinkovita protiv simptomatskih oblika bolesti.

EMA će za dva mjeseca odlučiti hoće li odobriti cjepivo Pfizer/BioNTecha za djecu od 5 do11 godina, nakon što su dva laboratorija predala podatke prošlog tjedna.

Agencija bi trebala sljedećeg tjedan ispitati oralni lijek proitv covida američkog farmaceutskog laboratorija Merck, rekao je Cavaleri. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti