Europski medicinski regulator objavio je u utorak da bi mogao odobriti cjepiva prilagođena zaštiti od varijante omikron u tri do četiri mjeseca ako bude potrebno te dodao da će postojeća cjepiva nastaviti pružati zaštitu.

Izvršna direktorica Europske agencije za lijekove (EMA) Emer Cooke obratila se Europskom parlamentu i rekla da se još ne zna hoće li proizvođači morati prilagoditi svoja cjepiva protiv omikrona, ali navela je da se EMA priprema za tu opciju.

Ako bude postojala potreba za izmjenom postojećih cjepiva, mi bismo bili u poziciji odobriti ih u tri do četiri mjeseca, rekla je Cooke.

Tvrtke koje prilagođavaju svoje formule kako bi uključile novo sekvencioniranje (...) tada će morati pokazati da proizvodni sustav funkcionira, a zatim će morati provesti neka klinička ispitivanja da bi utvrdili da to i funkcionira u praksi, dodala je.

Šef Moderne Stephane Bancel u utorak je uzdrmao financijska tržišta upozorenjem da postojeća cjepiva vjerojatno neće biti učinkovita protiv omikrona, nove varijante koronavirusa koji je otkriven na jugu Afrike, kao što su bila protiv delta varijante.

No Cooke navodi da čak i ako se nova varijanta više proširi, postojeća cjepiva nastavit će pružati zaštitu.

EMA je u veljači objavila nove smjernice za ubrzanje procesa odobrenja za proizvođače koji modificiraju svoja cjepiva kako bi ona bila učinkovita protiv novih varijanti.

Omikron dijeli nekoliko ključnih mutacija s prethodne dvije varijante - betom i gamom, koje ih čine manje ranjivima na cjepiva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju