Korak bliže konačnom cilju: Još jedan uspješan test Muskove rakete s kojom želi osvojiti Mars

SpaceX obavio je još jedno uspješno testiranje rakete koja bi u budućnosti ljude trebala odvesti na Mars.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 04.09.2020. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Dok NASA razmišlja o skorašnjem povratku na Mjesec, Elon Musk razmišlja puno šire i njegove ambicije vezane su za osvajanje Crvenog planeta. Osnivač Tesle i SpaceX-a vjeruje kako će ljudi postati interplanetarna rasa kojoj Zemlja više neće biti dovoljna, već se moramo pripremiti za to da bi jednom mogli živjeti i na drugim planetima koje bi, naravno, morali prilagoditi svojim potrebama.

Slika nije dostupna Još jedan uspjeh za Muska: Dokazao je da njegov "ekspres-lonac" može letjeti

Jedan od najvažnijih koraka na putu prema Marsu jest raketa koja bi mogla prenijeti ljudstvo i opremu na tako dalek put i s kojom bi se astronauti mogli vratiti na Zemlju nakon povijesne misije. SpaceX prošle je godine počeo s prvim testiranjima te letjelice nazvane Starship, a jučer je objavljen još jedan uspješan test.

U ovoj početnoj fazi takvi testovi uključuju kratka polijetanja i slijetanja, odnosno kako to zovu u SpaceX-u - skokove. Nakon dosadašnja dva uspješna testiranja, SpaceX je u svom postrojenju u Boca Chici u Teksasu obavio još jedan uspješan skok te je jučer testni model poletio oko 150 metara u zrak prije povratka na mjesto lansiranja. Iako su dosadašnji skokovi bili uspješni, proći će još neko vrijeme prije nego prototip Starshipa poleti u orbitu jer je potrebno još dosta testiranja dok ova raketa neobična izgleda (nazivaju je silosom i ekspres-loncem) bude spremna za veće visine, što je potvrdio i Musk najavivši seriju novih manjih skokova.

Starship Mark 1 (Screenshot: SpaceX/YouTube) SpaceX predstavio budućnost letova na Mjesec i Mars uživo: "To je najinspirativnija stvar koju sam dosad vidio"

Jučer je bio prilično zaposlen dan za sve u SpaceX-u jer su, osim testiranja u Teksasu, imali zakazan još jedan let, ali iz Kennedyjeva Space Centera u Floridi. I to je lansiranje prošlo uspješno te je raketa Falcon 9 u svemir ponijela novih 60 satelita Starlink koji će se pridružiti postojećim satelitima kako bi u budućnosti omogućili satelitski internet na cijeloj zemaljskoj kugli.

Izvor: Cnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti