Koronavirus je posebno opasan za ove skupine: Vejpate? Nije dobro. Vejpate i pušite cigarete? Još gore...

Otkako je počela pandemija izazvana širenjem novog koronavirusa, tri preporuke epidemioloških mjera poprimile su globalni karakter - pranje ruku, nošenje maski i socijalno distanciranje. Nisu to jedine preporuke, a na mnoštvo njih sad dolazi još jedna - ne vejpajte.

Branimir Vorša | 26.08.2020. / 13:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Pušenje se već pokazalo kao faktor rizika za razvijanje težeg oblika bolesti COVID-19, a zbog sličnih razloga sad su na udaru i e-cigarete, odnosno takozvano vejpanje.

Nedavno objavljena studija čiji su autori znanstvenici sa Sveučilišta Stanford i Sveučilišta California u San Franciscu pokazala je da vejpanje znatno povećava izglede za dijagnozu bolesti COVID-19 kod mlađe populacije u dobi između 13 i 24 godine u SAD-u.

Navedeni tim znanstvenika proveo je istraživanje u kojem su sudionike pitali jesu li ikad vejpali, pušili cigarete ili prakticirali oboje te su ih pitali rade li još uvijek bilo što od navedenog.

Nakon toga su sudionike pitali jesu li iskusili simptome, bili testirani na COVID-19 ili imali dijagnozu pozitivnu na tu bolest. Rezultati koje su dobili sugeriraju snažnu povezanost između vejpanja ili vejpanja i pušenja zajedno, s dijagnozama na COVID-19.

Štoviše, pokazali su da ako je netko vejpao ili vejpao i pušio bilo kad prije, ima najmanje pet puta veću šansu da mu se dijagnosticira COVID-19. Kod onih koji i vejpaju i puše cigarete taj rizik se povećava čak sedam puta, pokazali su rezultati.

Povećan rizik od zaraze novim koronavirusom, prema istim rezultatima, primarno proizlazi iz toga vejpa li osoba i je li ikad vejpala.

Skeptično "ali"

Ipak, istraživanje je pokazalo i neke anomalije poput toga da su većem riziku od bolesti COVID-19 izložene osobe koje su prije vejpale od onih koje su i dalje aktivni vejperi.

U obzir nisu uzete raznovrsnosti poput čitavog niza okusa koji su u ponudi za vejpanje, kao ni sami uređaji za vejpanje koji su dostupni na tržištu.

Drugim riječima, nije ustanovljeno igraju li različiti okusi ili uređaji veću ili manju ulogu u povećanju rizika od zaraze novim koronavirusom.

Izvor: Stuff

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti