Lenovo predstavio pametne naočale koje bi u potpunosti mogle promijeniti način na koji koristimo računala

Putem naočala sadržaj s monitora prikazuje su virtualno, unutar Lenovovih naočala.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.01.2021. / 11:10

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Inženjeri iz Lenova razmišljali su o načinima na koje mogu pomoći poslovnjacima koji često putuju i omogućiti im potpuno novo iskustvo korištenja računala tijekom putovanja. Jedna od ideja bila je stvoriti virtualni radni prostor za koji neće biti nikakvih ograničenja prilikom korištenja, no tijekom posljednje godine prioriteti su se promijenili. Zbog pandemije poslovnjaci više ne putuju, no zato mnogi rade od kuće, a dio njih nema adekvatne uvjete.



Lenovo se prilagodio takvoj situaciji te je svoj projekt virtualnog radnog mjesta, umjesto putnicima prilagodio zaposlenicima koji rade od kuće, a ne mogu, kako je za medije rekao jedan od menadžera Lenova Mike Lohse, u kuhinji povezati dva ili tri monitora. Rezultat su pametne naočale ThinkReality A3 „štreberskog dizajna“ koje mogu prikaz ekrana s računala i mobilnih uređaja projicirati u virtualnom prostoru. Dakle, korištenjem tehnologije proširene stvarnosti, digitalni prikaz ekrana prikazuje se unutar naočala (moguće je prikazati do pet prozora u isto vrijeme) te se na takvim ekranima mogu poduzimati akcije kao i na računalima.

Npr. ako je u virtualnom okruženju prikazana nekakva tablica u Excelu, ona se može nadopunjavati i uređivati na isti način kao i što bi se uređivala na računalu, pri čemu je, naravno, potrebno imati miša i tipkovnicu. Također, naočale imaju i mikrofon te zvučnike kako bi se putem njih upravljalo digitalnim asistentima, odnosno komuniciralo s kolegama te kameru.

Kako bi se slika s ekrana projicirala u virtualnom prostoru, naočale je potrebno povezati s računalom i mobilnim telefonom putem USB Type C priključka. Na početku naočale će raditi samo s računalima s Windowsima i Motorolinim telefonima, no s vremenom će možda podržavati i Appleova računala i mobilne uređaje te ostale Androide.

Bit će zanimljivo vidjeti kakva će biti reakcija korisnika naočala te može li u budućnosti proširena stvarnost promijeniti način na koji koristimo računala. Lenovove naočale očekujemo na tržištu sredinom ove godine, no cijena još nije poznata.

Izvor: Fortune
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti