Microsoft predstavio nova računala i smartphone s dva ekrana

Novi uređaji u prodaji na američkom tržištu pojavit će se početkom sljedećeg mjeseca, a pokretat će ih nova verzija Windowsa.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.09.2021. / 07:50

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je osvježio svoju seriju prijenosnih računala iz serija Surface te su predstavili četiri nova prijenosnika te nasljednika svog smartphonea s dva ekrana koji radi na Androidu. Svi će se uređaji na (američkom) tržištu pojaviti 5. listopada, na isti dan kada će biti dostupna i nova verzija Microsoftova operativnog sustava Windows 11.

Surface Laptop Studio vjerojatno je najzanimljiviji jučer predstavljeni prijenosnik. Dolazi sa zanimljivim mehanizmom pomicanja ekrana koji se može postaviti na tipkovnicu pa se uređaj pretvara u tablet. Dijagonala ekrana iznosi 14,4 inča, uz rezoluciju 2400x1600 piksela i frekvenciju osvježavanja od 120Hz. Pokreće ga posljednja generacija Intelovih Core i5 i i7 procesora te se isporučuje u verzijama sa 16, odnosno 32 GB memorije.

Surface Laptop Go - 5 RECENZIJA Microsoft Surface Laptop Go idealan je prijenosnik za sve uredske zadatke

Riječ je o, kako su ga predstavili iz Microsofta, najjačem Surfaceu do sada, a njegova cijena iznosi od 1600 dolara. Tko želi i dodatni stylus trebat će nadoplatiti 130 dolara.

Microsoft je nadogradio i svoje 2-u-1 uređaje. U odnosu na prethodnika, model Surface Pro 8 sada ima ekran frekvencije osvježavanja od 120 Hz (riječ je o 13-inčnom ekranu osjetljivom na dodir) te podršku za Dolby Vision. I ovaj uređaj dolazi s posljednjim Intelovim hardverom (11 generacija procesora i5 i i7), uz 8 do 32 GB memorije te od 128 do 1 TB SSD-a. Iz Microsofta tvrde da, uz prosječno korištenje, baterija može izdržati čak 16 sati rada.

Jučer je predstavljena i nova verzija modela Surface Pro X koja radi na ARM-ovom hardveru i ima samo podršku za WiFi. Cijena ovog uređaja iznosi 900 dolara, dok je početna cijena modela Pro 8 200 dolara viša.

Surface Go 3 najmanji je tablet/računalo jučer prikazano na Microsoftovoj konferenciji koji je izgledom gotovo identičan prethodniku. Ipak, dok su dimenzije i ekran (10,5-inčni rezolucije 1920x1080 piksela) isti kao i na modelu Go 2, promjene su napravljene ispod haube pa tako novi tablet dolazi i s boljim procesorima. Korisnici imaju izbor između Intelova Pentium Gold 6500Y ili Core i3-10100Y procesora uz koji je tablet čak 60 pposto brži u odnosu na prethodnu generaciju. S njim se može povezati i tipkovnica (koju se naravno treba dodatno platiti), a cijena ovog uređaja iznosi od 399 dolara pa do 629 dolara za model s i3 procesorom.

Druga generacija Dua

Mnogi su s nestrpljenjem čekali Microsoftovu konferenciju kako bi saznali kakve je promjene, novitete i poboljšanja američka kompanija napravila na svom smartphoneu s dva ekrana. Model Surface Duo, iako zanimljiv u teoriji, u praksi je pokazao svoje nedostatke, a prvi dojmovi nakon predstavljanja modela Duo 2 jest da je Microsoft većinu tih nedostataka ispravio.

Slika nije dostupna Cjenovno povoljni hibrid i snažna zvijer: Microsoft predstavio dva nova računala iz serije Surface

Prvo, Surface Duo 2 ovog puta dolazi s najjačim mobilnim hardverom te ga pokreće Snapdragon 888, a na svoje će ovog puta doći i ljubitelji fotografije jer ovaj smartphone ima 3 kamere na stražnjoj strani uređaja. Glavna karakteristika telefona su, naravno, dva ekrana - njihova dijagonala iznosi 5,8 inča frekvencije osvježavanja 90 Hz, a kada je telefon otvoren površina ekrana iznosi 8,3 inča. Naravno, ovo nije savitljivi telefon te su ekrani odvojeni tako da nema jedinstvene površine ekrana kao na uređajima poput Galaxy Folda.

Poboljšanja u odnosu na prethodnu generaciju utjecala su i na povećanje cijene telefona pa početna cijena ovog uređaja iznosi od 1500 dolara.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti