RECENZIJA Microsoft Surface Laptop Go idealan je prijenosnik za sve uredske zadatke

Surface Laptop Go najviše bi mogao zainteresirati poslovne korisnike, ali i ostale kojima je potrebno kompaktno računalo koje je lako prenosivo, a sve klasične uredske zadatke obavlja bez problema.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 31.01.2021. / 07:10

Galerija

S predstavljanjem prvih generacija serije Surface, Microsoft je napao premium segment tržišta prijenosnih računala. Njihova su računala bila hardverski moćna, uz redovno pozitivne i hvaljene recenzije, no cijenom ipak nisu bila za svačiji džep. Korisnicima koji razmišljaju o Surfaceu, ali nisu spremni platiti premium cijenu, Microsoft je prvo predstavio model Surface Go, a nedavno je svjetlo dana ugledao i Surface Laptop Go koji bi slobodno mogli nazvati Surfaceom za mase.

Kompaktnih dimenzija, prilično lagan i atraktivnog dizajna, Surface Laptop Go čini se idealnim računalom za poslovne i druge korisnike koji će puno vremena provesti u pokretu, a nemaju prevelike (računalne) zahtjeve. Također, Microsoftov prijenosnik bez problema može pronaći svoje mjesto i u kućnim uredima i na studentskim stolovima te se pokazao kao vrlo pouzdan alat za svakodnevne računalne operacije (surfanje, društvene mreže, alati za pisanje, tablice, prezentacija) i multimediju.

Odličan dizajn

Surface Laptop Go - 8 (Foto: Zimo)

Dizajn je prva stvar s kojom ovaj prijenosnik privlači pažnju. Napravljen prilično minimalistički s blago zaobljenim rubovima i logotipom Microsofta na sredini kućišta, prijenosni Surface daje dojam premium uređaja. Kućište je napravljeno od kombinacije metala i plastike, a kako je Microsoft štedio na prostoru kako bi računalo bilo što tanje i lakše, na bočnim stranama nedostaje nekoliko utora za koje bi voljeli vidjeti pa tako nema izlaza za HDMI i priključka za LAN. Taj se problem lako može riješiti s posebnim adapterima, no jasno, to predstavlja dodatni trošak. Ladicu za DVD u ovakvom tipu računala više ne treba ni očekivati.

Na desnoj strani prijenosnika nalazi se samo jedan priključak – onaj za Surface Connect s kojim se povezuje poseban kabel za punjenje koji dolazi u paketu s prijenosnikom. Za njegovo povezivanje s laptopom dovoljno je samo približiti punjač desnoj strani laptopa i pustiti da magnet odradi svoje, no ponekad se priključak punjača okrenuo pa smo morali podignuti prijenosnik i tako ga povezati s punjačem.

Surface Laptop Go - 2 (Foto: Zimo)

Surface Laptop Go - 9 (Foto: Zimo)

Svi koji puno vremena provode za tipkovnicom, bit će i više nego zadovoljni s kvalitetom tipkovnice Surface Laptopa Go, osim ako nisu noćne ptice i često tipkaju u uvjetima smanjenog osvjetljenja. Dok bi iskustvo korištenja tipkovnice mogli opisati skoro pa savršenim, mnogima će veliki minus biti nedostatak pozadinskog osvjetljenja. Pohvale idu i za touchpad uz koji korištenje dodatnog miša mnogima vjerojatno neće biti potrebno, što je dobra vijesti s obzirom na to da računalo ima samo jedan USB-A utor. Svakako treba spomenuti tipku za uključivanje računala u koju je implementiran čitač otiska prstiju, kao dodatni biometrijski sloj zaštite računala.

Ekran osjetljiv na dodir

Za ekran na Surfaceu možemo reći da je specifičan zbog omjera stranica od 3:2, što znači da je malo uži i viši u odnosu na ekrane omjera 16:9 kakvi se češće koriste na prijenosnicima. Takav omjer stranica u našem se slučaju pokazao kao prednost jer ekran nudi više prostora pri skrolanju i pregledavanju internetskih stranica, čitanju i pisanju dokumenata itd. Dijagonala ekrana iznosi 12,4 inča uz rezoluciju od 1536 x 1024 piksela. U svakodnevnom radu ekran se pokazao dovoljno dobar i prikaz je na njemu odličan, no više piksela sigurno ne bi bilo naodmet.

Nekima će plus biti činjenica što je ekran osjetljiv na dodir, no dodirivanje ekrana na prijenosniku ispred kojeg stoji tipkovnica koja se ne može odvojiti od ekrana (ili u potpunosti zaokrenuti kako bi se mogao koristiti samo kao tablet) i dalje je prilično neobično pa nam prsti iz navike jednostavno traže touchpad ili miša za skrolanje stranicama, umjesto da samo prstom povučemo prema dolje. Naravno, jasno je kako će dodiri prstom po ekranu rezultirati otiscima prstiju, što je još jedan razlog manje za korištenje ekrana osjetljivog na dodir.

Surface Laptop Go - 3 (Foto: Zimo)

Iako ekran s omjerom stranica 3:2 i manjkom piksela nije napravljen primarno razmišljajući o korisnicima koji će na njemu uživati u Netflixu i YouTubeu, gledanje filmova, serija i videozapisa sasvim je ugodno, a potpunijem doživljaju pomažu i zvučnici čija nas je snaga prilično iznenadila. Zvuk je prilično jak, iako ne savršen (nedostaje bas), no za prijenosnik ove kategorije to je sasvim dovoljno.

Oko ekrana, u skladu s trendovima, nalaze se mali rubovi, dok je u gornjem dijelu ekrana 720p kamera. Iako kamera nije loša, svakako bismo poželjeli veću rezoluciju i bolju kvalitetu, pogotovo u vrijeme rada od kuće kada su Teams i Zoom mnogima postali nezaobilazni poslovni alati koje svakodnevno koriste.

Besprijekorna svakodnevna uporaba

Surface Laptop Go dostupan je u tri modela, a iako nismo testirali onaj najslabiji sa 64 GB eMMC prostora za pohranu i 4 GB RAM-a, savjetujemo da taj model preskočite i uložite malo više novaca za model koji će imati 8 GB RAM-a i 128 ili 256 GB SSD. Sva tri modela pokreće Intelov Core i5-1035G1 procesor, uz Intelovu grafiku UHD. Ta kombinacija procesora, grafike i memorije (mi smo testirali model 8/256 s operativnim sustavom Windows 10 Pro) pokazala se i više nego dovoljnom za besprijekornu svakodnevnu upotrebu.

Surface Laptop Go - 7 (Foto: Zimo)

Već po specifikacijama jasno je kako računalo nije namijenjeno igranju, ni nekakvim operacijama koje zahtijevaju top procesore i jaču grafiku te ga nismo niti testirali u takvim uvjetima, već za ono što je potrebno prosječnim (poslovnim) korisnicima. Surfanje internetom, korištenje alata Officea, glazba, Netflix, sve radi bez problema, a laptop nije pokazao znakove zamora ni s više otvorenih aplikacija i s otvaranjem više kartica u browseru. Jedino što smo mogli primijetiti pri većem opterećenju bilo je blago zagrijavanje.

Vrijeme trajanja baterije ovisit će o načinu korištenja računala. Ako nagazite s aplikacijama, uz uključeni WiFi i bluetooth, svjetlinu ekrana podešenu prema maksimumu, jasno je kako će crtica koja prikazuje status baterije brže kliznuti prema crvenom. Mi smo bateriju testirali u nekakvim uobičajenim radnim uvjetima i rezultat koji smo dobili je - zadovoljavajući. Da može bolje - naravno da može, no skoro šest sati koliko je baterija izdržala uz rad u Wordu, konstantno upaljenu aplikaciju za glazbu, povremeni pregled YouTubea, kao i uključeni Chrome s 15-ak tabova sasvim je solidan rezultat.

Surface Laptop Go - 4 (Foto: Zimo)

Naravno, ako idete na nekakav poslovni put ili ste cijeli dan izvan (kućnog) ureda te utičnica nije u blizini, uz pažljivije korištenje i manje aplikacija, sigurno je da će baterija izdržati još duže. Vrijeme punjenja do maksimalnog kapaciteta iznosi oko 2 sata.

Usprkos nekim nedostacima, dojam je odličan

Dojam koji je Surface Laptop Go ostavio na nas nakon više od dvadeset dana korištenja iznimno je pozitivan. Iako ima svojih nedostataka te možemo zamjeriti što tipkovnica nema pozadinsko osvjetljenje, što nema HDMI izlaza te bi web-kamera mogla biti kvalitetnija, ovaj prijenosnik ima dovoljno jakih aduta s kojima bi mogao privući poslovne korisnike, ali ostale koji trebaju kompaktni i lagan prijenosnik koji će bez problema odrađivati klasične zadatke surfanja, pisanja i multimedije, a baterija bi, uz štedljivije korištenje, mogla izdržati puno više od šest sati koliko je izdržala na našem testu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti