Mladić otkrio taktiku: Ovo je jedan od najlakših načina prijevare i krađe novca preko interneta

Mladić koji je godinama varao žene na internetu odlučio je prestati s takvim ponašanjem i javnosti otkriti “tajne zanata” kako bi se u budućnosti lakše mogli prepoznati prevaranti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 23.02.2021. / 15:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Sigurnosni stručnjaci često upozoravaju na prevarante koji vrebaju putem aplikacija za upoznavanje i kojima su najčešće na meti starije, ranjive i usamljene žene. One ponekad upoznaju muškarce, često mladiće koji su osjećajni i puni razumijevanja te se njihova veza čini predobra da bi bila istinita. Nažalost, kako su to na teži način shvatile, takve veze u većini slučajeva zaista nisu istinite, već iza profila muškarca iz njihovih snova stoje prevaranti kojima je na pameti samo jedno - novac.

E-mail (Foto: Getty Images) Policija upozorava: Ovakve vrste prevara i ucjena stalno se ponavljaju, ne nasjedajte na njih

Novinari BBC-a nedavno su razgovarali s mladićem u dvadesetim godinama koji je na internetu godinama varao mnoge žene, no s vremenom je odlučio prestati s takvim ponašanjem te upozoriti sve na ponašanje koje bi moglo ukazati na to da iza mobilnog uređaja ili računala stoji prevarant, a ne osoba željna romantične veze. To je jedan od najlakših načina zarade novca, da budem iskren. Ako imaš djevojku koja radi i kojoj si interesantan, zašto je ne pitati da ti pošalje novac, rekao je u razgovoru za BBC. Posebno je zanimljivo to što je cijelo vrijeme dok je komunicirao sa ženama bio u - zatvoru, i to zbog kaznenog djela koje nema veze s internetskim prevarama.

S njima je komunicirao preko ilegalnog telefona, a tijekom svoje prevarantske karijere najviše novca što je uspio dobiti od jedne osobe bilo je 10 tisuća funti. Ostale žrtve prevario je za manje novca, a strašno i upozoravajuće zvuči to da za te prijevare nikada nije odgovarao pred zakonom.

Svoje žrtve birao je tako što je tražio starije i očajne žene koje su spremne napraviti sve kako ne bi izgubile vezu s njim. Npr. tražio je osobe koje su u svojim profilima pisale objave poput “samo tražim sreću”, a zanimljivo je da je u komunikaciji s njima koristio svoje prave fotografije, ne lažne, kako to prevaranti često čine. Rekao je kako bi se na početku komunikacije “ponašao cool”, nakon čega je “razvio svoju igru” i šarmiranje koje je moglo trajati mjesecima: Rekao bih sve što je ona željela čuti sve dok se ne zaljubi u mene.

Kako prepoznati prevarante?

Na kraju bi im priznao da je u zatvoru, pri čemu bi najčešće spominjao da je završio zbog prekršaja u prometu, u što su one povjerovale te ih čak ni to nije sprječavalo da mu šalju novac.

Slika nije dostupna Policija upozorava na 7 najčešće korištenih financijskih internetskih prijevara i kako ih izbjeći

Nekoliko je potencijalnih signala na koje treba obratiti pažnju prilikom komunikacije preko interneta, a koji ukazuju da s druge strane ekrana stoji varalica, a ne srodna duša. Prvi takav znak jest ako vas ta osoba pita puno osobnih pitanja, no ne govori puno informacija o sebi, sljedeći znak je ako osoba/prevarant traži razloge zbog kojih bi mu žrtva trebala financijski pomoći, a najočitiji razlog jest ako komunikacija ovisi samo o slanju novca.

Stručnjaci predlažu i da se slike osoba s kojima komunicirate potraže preko interneta (npr. mogu se uploadati u Googleovu tražilicu i onda provjeriti izvor te slike), čime se lako može otkriti je li riječ o lažnom profilu.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti