Policija ponovno upozorava: Nemojte nasjedati na različite internetske prijevare i ucjene poput one da su vam "instalirali malware"

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije.

Martina Čizmić | 22.01.2021. / 11:27

E-mail (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Iz policije su ponovno upozorili kako su u posljednje vrijeme zaprimili više prijava građana koji su na svoje adrese elektroničke pošte zaprimili sumnjive poruke elektroničke pošte u kojim ih nepoznate osobe ucjenjuju navodeći kako su na njihova računala ili mobilne telefone instalirali zloćudne računalne programe (malware) preko kojih su ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže iznos od 1500 eura u bitcoinima (BTC) kako navedene podatke ne bi javno objavili.

Slika nije dostupna Policija upozorava građane na novu prevaru: Ne nasjedajte na ovakve mailove, obrišite ih!

Slika nije dostupna Policija upozorava: Ne nasjedajte na prijevaru! Nemojte slati osobne i podatke o karticama preko Facebook Messengera

Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti, ističu iz policije

Savjetuju građanima da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ako su to učinili, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke, upozoravaju iz policije. 

Podsjetimo, kako bi zaštitili svoje e-mail račune i profile na različitim servisima, potrebno je osmisliti snažnu lozinku, ne ponavljati ju na drugim računima i ne dijeliti ju s drugim osobama. 

Slika nije dostupna Ne želite da vas hakiraju ili vam ukradu podatke? Pratite ovih 5 osnovnih savjeta

Lozinka (Foto: Thinkstock) Zabrinjavajući podaci: Više od 300 tisuća ljudi i dalje koristi lozinke koje su kompromitirane

Lozinke (Foto: iStock) Savjet stručnjaka za sigurnost: Evo kakve lozinke trebate koristiti za zaštitu mailova

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti