Stručnjaci za sigurnost uporno upozoravaju koliko je važno redovito mijenjati lozinke za različite servise te izbjegavati recikliranje starih lozinki.

No unatoč svim upozorenjima, velik broj korisnika i dalje koristi lozinke za koje je dokazano da su bile u rukama hakera.

Naime, istraživanje koje je proveo Google pomoću besplatnog dodatka za preglednik Chrome, otkrilo je zabrinjavajuće podatke. Više od 667 tisuća korisnika instaliralo je dodatak u prvih mjesec dana, a Google je za uzvrat skenirao više od 21 milijun korisničkih imena i lozinki i usporedio ih s bazom podataka u kojoj se nalazi četiri milijarde korisničkih imena i lozinki koje su sigurno bile u rukama hakera. Među provjerenim lozinkama otkriveno je više od 300 tisuća koje su bile kompromitirane.

To znači da hakeri jednostavnim korištenjem već dostupnih baza mogu lako i jednostavno upasti u nečiji račun i ukrasti podatke.

U Googleu su analizirali i gdje se najčešće recikliraju lozinke te otkrili kako su najranijviji korisnički računi na različitim servisima koji pružaju zabavu - poput Netflixa, Spotifya i drugih.

Zabrinjava i što je tek četvrtina korisnika, koje je Google upozorio na recikliranu lozinku, zaista i promijenilo svoju lozinku. Ostali su upozorenje jednostavno ignorirali.

Google inače procjenjuje da gotovo 10 posto korisnika reciklira svoje lozinke i ne vodi računa o tome da su im lozinke dovoljno jake i sigurne.

Podsjetimo, za sigurnu lozinku potrebno je koristiti kombinaciju velikih i malih slova, brojki i (ako je to moguće) posebnih znakova te ju redovito mijenjati, pogotovo ako postoji opasnost da je kompromitirana.