Prijevare na društvenim mrežama česta su pojava, a o njoj su iz policije nekoliko puta upozoravali građane. No još uvijek ima onih koji nasjedaju na takve prijevare i reagiraju tek kad izgube pozamašnu svotu novca. 

Posljednji slučaj dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj je čak pet osoba zbog prijevare na Facebooku izgubilo ukupno 120 tisuća kuna. 

Kako su obavijestili iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, policajci su podnijeli kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ na području Vukovarsko-srijemske županije. U razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno.

Podsjećaju kako su već ranije alarmirali građane da ne nasjedaju na prijevare njegove stranice na Facebooku. Naime, 23-godišnjak je na Facebooku napravio profil naziva "TOOLKITS SETS" (kasnije preimenovan u „Makita Sets“) na kojemu oglašava prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivo preko Facebook Messengera, a počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare preko Facebook stranice „TOOLKITS SETS“ i „Makita Sets“ te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.
Ako ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice, molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi prebivališta,
poručili su iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i u članku Internet prijevare.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju