Policija upozorava: Ne nasjedajte na prijevaru! Nemojte slati osobne i podatke o karticama preko Facebook Messengera

Iako je policija već upozoravala da građani ne nasjedaju na prijevaru koja se odvija na Facebook stranici "Toolkits sets" odnosno "Makita Sets", nekima to nije bilo dovoljno.

Martina Čizmić | 27.10.2020. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prijevare na društvenim mrežama česta su pojava, a o njoj su iz policije nekoliko puta upozoravali građane. No još uvijek ima onih koji nasjedaju na takve prijevare i reagiraju tek kad izgube pozamašnu svotu novca. 

Posljednji slučaj dolazi iz Vukovarsko-srijemske županije, u kojoj je čak pet osoba zbog prijevare na Facebooku izgubilo ukupno 120 tisuća kuna. 

Kako su obavijestili iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, policajci su podnijeli kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ na području Vukovarsko-srijemske županije. U razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno.

Podsjećaju kako su već ranije alarmirali građane da ne nasjedaju na prijevare njegove stranice na Facebooku. Naime, 23-godišnjak je na Facebooku napravio profil naziva "TOOLKITS SETS" (kasnije preimenovan u „Makita Sets“) na kojemu oglašava prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivo preko Facebook Messengera, a počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.

Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare preko Facebook stranice „TOOLKITS SETS“ i „Makita Sets“ te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama.
Ako ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice, molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi prebivališta,
poručili su iz policije.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i u članku Internet prijevare.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti