Može li ovaj mali uređaj, vrijedan nekoliko stotina kuna, spasiti živote bolesnika s težim oblikom COVID-19?

Liječnici ističu kako bolesnici koji završe u bolnici često imaju zasićenost kisikom i nižu od 80 posto jer su predugo čekali te se nadaju da će oksimetri pomoći da se takav scenarij ubuduće izbjegne.

Martina Čizmić | 23.01.2021. / 08:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Znanstvenici i liječnici koji prate pandemiju koronavirusa, već mjesecima znaju kako kod bolesnika s ozbiljnim oblikom bolesti COVID-19, nagli pad zasićenosti krvi kisikom može ukazivati na ozbiljne probleme, pa čak i dovesti do smrti.

Tijekom razvoja bolesti, razina kisika u krvi može naglo pasti na opasne razine, što se naziva "tihom hipoksijom". Taj pad pacijenti osjećaju kao nedostatak daha, ali veoma brzo može rezultirati i nesvjesticom i ozbiljnim problemima.

Problem je što se takav pad pojavljuje i kod bolesnika koji su procijenjeni kao oboljeli od blažeg oblika COVID-19 te se nalaze na kućnom liječenju.

Stoga liječnici u Velikoj Britaniji rizičnim pacijentima prepisuju korištenje oksimetra, malog uređaja koji mjeri razinu kisika u krvi. I dok je normalna razina kisika u krvi između 95 i 100 posto, kod bolesnika s COVID-19 ona često padne na razinu između 70 i 80 posto, nakon čega oni završe u bolnici.

Upravo kako bi na vrijeme prepoznali simptome tihe hipoksije, liječnici potiču svoje pacijente da tri puta dnevno mjere razinu kisika u krvi. Ako zasićenost kisikom padne ispod 95 posto, savjet je da se pacijenti jave svojim liječnicima obiteljske medicine. Ako padne ispod 92 posto, trebali bi nazvati hitnu pomoć ili se uputiti prema bolnici.

Liječnici ističu kako bolesnici koji završe u bolnici često imaju zasićenost kisikom i nižu od 80 posto jer su predugo čekali te se nadaju da će oksimetri pomoći da se takav scenarij ubuduće izbjegne.

Dodaju kako primjećuju da ljudi koji ranije dođu u bolnicu imaju veće šanse za preživljavanje, ali i kraće borave na liječenju.

U Hrvatskoj se oksimetri koji se stavljaju na prst i prate razinu kisika u krvi mogu kupiti za tristotinjak kuna u većini ljekarni i prodavaonica medicinske opreme. Iako se i pametni satovi i narukvice hvale s mogućnošću mjerenja razine kisika u krvi, liječnici ističu kako bi njihove rezultate trebalo uzeti s dozom sumnje, jer se pokazalo da nisu uvijek pouzdani.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti