Nakon pauka i još je jedna novootkrivena životinja dobila naziv po Greti Thunberg

Još jedna životinjska vrsta dobila je ime po poznatoj svjetskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg.

Branimir Vorša | 20.01.2022. / 15:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nakon što je nova vrsta pauka nazvana po švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg i nova vrsta žabe nazvana je prema mladoj Šveđanki i službeno se sad zove pristimantis gretathunbergae.

Slika nije dostupna Njemački znanstvenik ovjekovječio Gretu Thunberg, novu vrstu pauka lovca nazvao po njoj

Spomenuta žaba otkrivena je u izoliranom planinskom lancu u kišnim šumama Paname, još prije desetak godina, ali tek je sad službeno dobila ime.

Najava je došla iz organizacije Rainforest Trust, koja je 2018. proslavila svoju 30. obljetnicu licitacijom kojom se na dražbi daju prava na imenovanje za neke novootkrivene vrste, uključujući već spomenutu kišnu žabu, koja je tako nazvana po Greti Thunberg. Organizacija, međutim, nije imenovala pobjednika aukcije koji je odabrao ime.

Pronašli smo žabu na Cerro Chucantíju, nebeskom otoku okruženom nizinskom tropskom prašumom u istočnoj Panami, piše u priopćenju za javnost Rainforest Trusta.

Žabu su izvorno otkrila dva istraživača, Abel Batista iz Paname i Konrad Mebert iz Švicarske. Imenovanje žabe uslijedilo je uz objavljivanje članka koji opisuje novu vrstu u znanstvenom časopisu ZooKeys.

Novootkrivena žaba pripada porodici pristimantis, jednoj od najčešćih vrsta žaba koje se nalaze u cijeloj Srednjoj i Južnoj Americi. Znanstvenici su u članku objasnili da se kišna žaba Greta Thunberg razlikuje od drugih sličnih pristimantis podvrsta zbog svojih neobično istaknutih crnih očiju, kontrastnog svijetlog gornjeg dijela usana, obično jednog stožastog do bodljastog tuberkula na gornjem kapku i veće glave.

Slika nije dostupna Greta Thunberg vidno razočarana održanim klimatskim summitom: "Čak su uspjeli razvodniti i 'bla, bla bla', što je doista postignuće"

Nova žaba međutim možda ima bližu vezu s Thunberg nego samo u imenu. Thunberg, koja je poznata po tome što je svjetske čelnike potaknula da počnu raspravljati o klimatskim promjenama i zaštiti okoliša, možda će morati početi pomagati svom istoimenom vodozemcu. Istraživači su napisali da su Cerro Chucantí i okolne planine jako ugrožene brzim krčenjem šuma i zamijenjene plantažama i pašnjacima za stoku, što bi moglo utjecati i na novootkrivenu žabu.

Istraživači su pojasnili i zašto je povezivanje žabe s Gretom Thunberg bilo važno.

Greta Thunberg predstavlja autentičan glas koji razotkriva motive iza diplomatske zavjese političara i poslovnih dionika. Njezin je glas neophodan ako želimo vratiti i održati zdravo okruženje na planeti koju svi dijelimo, napisali su.

Izvor: Vice

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti