Netflix staje na kraj dijeljenju lozinki? Dio korisnika dobio je poruke upozorenja

Prema pravilima Netflixa, lozinke se smiju dijeliti samo među članovima istih kućanstava, no mnogi ih dijele i s prijateljima, koji tako besplatno uživaju u serijama, filmovima i dokumentarcima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.03.2021. / 09:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Netflix svojim pretplatnicima omogućuje da u isto vrijeme gledaju sadržaj na više ekrana, no pretplatnički planovi namijenjeni su za osobe koje žive u istim kućanstvima. Dakle, dok roditelji gledaju filmove u jednoj sobi, djeca u drugoj sobi mogu gledati serije ili drugi sadržaj na Netflixu. No ono što se godinama događa, a čega su u Netflixu itekako svjesni, jest da pretplatnici često lozinke dijele s prijateljima koji ne žive u njihovim kućanstvima.

Netflix (Foto: AFP) Na Netflixu vam se pojavila greška "NSES-500"? Evo kako si brzo i jednostavno pomoći

Tako mnogi koji nisu pretplatnici besplatno uživaju u sadržaju. Govoreći o tom problemu dijeljenja lozinki, prije pet godina suosnivač kompanija Reed Hastings rekao je kako je to nešto “s čim će morati živjeti” jer mnogi korisnici dijele svoje lozinke sa supružnicima i djecom, što je dopušteno, tako da je teško zaista prepoznati tko dijeli lozinku s prijateljima ili osobama kojima, prema pravila kompanije, ne bi smio.

Prema rezultatima istraživanja kompanije Magid, oko trećine korisnika dijeli svoje lozinke s drugim osobama, a s obzirom na to da je broj korisnika, kao i cijena dionice na burzi ovog videoservisa konstantno u porastu, iz tvrtke su odlučili da se neće previše zabrinjavati s dijeljenjem lozinki.

No čini se kako su u posljednje vrijeme ipak promijenili mišljenje jer se nekim korisnicima nedavno prilikom pokretanja Netflixa na ekranu pojavila poruka u kojoj im se poručuje da će im, ako ne žive s vlasnikom računa u istom kućanstvu, trebati vlastiti račun za nastavak gledanja videa. Također, korisnicima je mailom ili SMS-om poslan kod koji je potrebno upisati kako bi mogli nastaviti gledati sadržaj.

Slika nije dostupna Dostupan čak i onima koji ne razumiju engleski: Netflix je napokon progovorio hrvatski

Iz Netflixa su za BBC komentirali kako provode test kojim žele osigurati da su osobe koje koriste njihove račune zaista za to i autorizirane, no još nije poznato hoće li se takve poruke uskoro početi pojavljivati i ostalim korisnicima, odnosno hoće li krenuti u obračun s osobama koje gledaju Netflix, ali ga ne plaćaju. Nije poznato koliko korisnika dijeli lozinku s osobama izvan svog kućanstva i time krše pravila korištenja, a slična pravila koja zabranjuju dijeljenje lozinki vrijede i za konkurentske servise poput HBO-a Go, Amazon Primea i Disneya+.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti