Nova slika koju je snimio NASA-in teleskop ostavila astronome bez teksta: "Nadmašio je sva naša očekivanja"

Astronomi su oduševljeni učinkovitošću novog svemirskog teleskopa James Webb. Iako njegova zrcala nisu još 100 posto poravnata, već sad njegove slike nadmašuju sva očekivanja znanstvenika.

Branimir Vorša | 17.03.2022. / 12:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirski teleskop James Webb (JWST) dosegao je kritičnu fazu u poravnanju svojih zrcala. Slike iz tog procesa pokazale su da sve radi i bolje od očekivanog, a operateri teleskopa kažu da će njegova izvedba moći ispuniti ili čak premašiti ciljeve koji su mu prvotno postavljeni.

JWST gleda u svemir uz pomoć 18 pozlaćenih šesterokutnih zrcala. Da bi ispravno radila, sva ta zrcala moraju biti usklađena s izuzetnom preciznošću, odnosno unutar nanometara, tako da djeluju kao jedno. Kad je teleskop u veljači poslao svoje prve slike, zrcala još nisu bila poravnata i slike su bile mutne. Sada, iako proces poravnanja nije u potpunosti završen, slika zvijezde koju je poslao kristalno je jasna.

Slika nije dostupna Pogledajte prvi selfie iz dubokog svemira: Malo je mutan, ali ima veliku važnost za znanstvenike

Ovo je najoštrija slika koju možete dobiti od teleskopa ove veličine, rekao je Marshall Perrin s američkog Znanstvenog instituta za svemirske teleskope u Marylandu tijekom tiskovne konferencije 16. ožujka.

To je ujedno i infracrvena slika najveće rezolucije ikad snimljena iz svemira.

Sama slika prikazuje sjajnu zvijezdu pod nazivom 2MASS J17554042+6551277. Da poravnanje nije bilo dovoljno precizno, na slici bi bilo više kopija zvijezde, ali to pokazuje da zrcala sada rade zajedno kako bi stvorila jednu sliku zvijezde okružene udaljenim galaksijama.

Dosadašnji učinak teleskopa sve je čemu smo se usudili nadati, rekla je Jane Rigby iz NASA-ina centra za svemirske letove Goddard u Marylandu tijekom tiskovne konferencije. Postoji još nekoliko koraka usklađivanja prije nego što JWST može napraviti svoje prve znanstvene slike, koje se očekuju u lipnju ili srpnju.

Slika nije dostupna Svemirski teleskop James Webb stigao na svoje odredište i kreće u novu eru istraživanja svemira

Ova slika jedne zvijezde samo je početak. Nakon što JWST počne snimati znanstvene slike, istraživači očekuju da će pomoći u razotkrivanju nekih od najvećih misterija svemira, od nastanjivosti egzoplaneta do tamne energije.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti