Pogledajte prvi selfie iz dubokog svemira: Malo je mutan, ali ima veliku važnost za znanstvenike

Kako ističu iz NASA-e, Webbove fotografije samo će postajati još impresivnije i prepune detalja kad se poravnaju sva ogledala i uključe tri zasebna instrumenta koja su trenutno u procesu "buđenja".

Martina Čizmić | 12.02.2022. / 10:40

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Svemirski teleskop James Webb približava se kraju prve faze poravnavanja primarnih ogledala pomoću NIRCama, odnosno infracrvene kamere za snimanje bliskih objekata.

Kako bi inženjeri koji su zaduženi za upravljanje i održavanje teleskopa, na pravi način posložili čak 18 ogledala kojima se teleskop služi za snimanje svemira i svemirskih tijela, potrebno je vremena i nešto visoke tehnologije. Tako je teleleskop, tijekom poravnavanja ogledala snimio 18 naizgled nasumičnih zvijezda u dubokom svemiru. Međutim, ne radi se o različitim zvijezdama, već o svjetlosti iste zvijezde koja se reflektirala na različitim segmentima ogledala.

Ono što izgleda kao jednostavna, ali mutna fotografija, zvjezdanog neba, inženjerima u NASA-i poslužit će kao orijentir za fokusiranje teleskopa. Kako ističu, tijekom sljedećih mjesec dana, polako će pomicati ogledala sve dok tih 18 točkica ne postane jedna zvijezda. Slično kao kad fokusirate sliku prilikom fotografiranja nekog objekta.

Cijeli Webb tim je oduševljen kako su prvi koraci u stvaranju fotografija i poravnavanju teleskopa prošli. Sretni smo što je svjetlost pronašla svoj put do NIRCama, istaknula je profesorica astronomije Marcia Rieke sa Sveučilišta Arizona.

Otkako je teleskop Webb započeo s fotografiranjem svemira oko sebe, promijenio je 156 položaja oko predviđene lokacije zvijezde i stvorio 1560 fotografija koristeći NIRCamovih 10 detektora, što je u konačnici rezultiralo s čak 54 gigabajta podataka. Cijeli je proces trajao gotovo 25 sati, a znanstvenici su pronašli zvijezdu koju su tražili u prvih šest sati. Potom su fotografije na kojima je pronađena dotična zvijezda, njih 16, spojene u jedan, veliki mozaik koji ima čak 2 milijarde piksela.

Mozaik koji su stvorili ne prikazuje samo ciljanu zvijezdu, već i gomilu detalja koje stručnjaci za optiku i inženjeri koriste kako bi lakše poravnali teleskop.

No, ne koriste samo fotografije svemira, već i fotografije samog teleskopa kako bi provjerili da se svi segmenti ogledala pravilno raspoređuju. Tu im u pomoć uskače posebna sepcijalizirana leća koja se nalazi unutar NIRCam instrumenta, a koja je osmišljena za fotografiranje primarnog segmenta ogledala umjesto samog svemira. Pojednostavljeno rečeno, inženjeri su ugradili i "selfie" kameru kojoj je jedina uloga da snima sam teleskop.

Tako je prvi "selfie" koji je teleskop Webb poslao na Zemlju pomalo mutan i prikazuje 18 ogledala, od kojih je samo jedno osvjetljeno. Kako su pojasnili iz NASA-e, to je najbolji indikator inženjerima koliko moraju pomaknuti ogledalo pa da ono bude usmjereno u pravom smjeru. Kad sva ogledala na ovom selfiju budu osvjetljena, to će značiti i kraj poravnanja.

Kako ističu iz NASA-e, Webbove fotografije samo će postajati još impresivnije i prepune detalja kad se poravnaju sva ogledala i uključe tri zasebna instrumenta koja su trenutno u procesu "buđenja". Očekuju da će prve fotografije namijenjene znanstvenoj javnosti biti napravljene tijekom ljeta 2022. godine.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti