Novo istraživanje otkriva: Razina antitijela za COVID-19 opada brže kod muškaraca nego kod žena

Od samog početka pandemije novog koronavirusa postalo je jasno da COVID-19 različito utječe na žene i muškarce, a studije su pokazale da ta bolest izaziva veću smrtnost kod muškaraca nego kod žena.

Branimir Vorša | 24.11.2020. / 10:18

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najnovije istraživanje proučavalo je razinu antitijela tijekom vremena kod muškaraca i žena, uključujući i varijabilne faktore poput dobi te indeksa tjelesne mase (BMI), obzirom da i oni predstavljaju faktore rizika.

U tom istraživanju, koje još nije prošlo proces znanstvenog recenziranja, znanstvenici su šest mjeseci pratili 308 djelatnika sveučilišnih bolnica u Strasbourgu, u Francuskoj. Svi navedeni djelatnici bili su prethodno pozitivni na COVID-19.

U studiji su sudjelovale sve razine bolničkog osoblja, od medicinskih sestara, preko liječnika, do administrativnih djelatnika. Znanstvenici su im mjerili razine antitijela tijekom 172 dana, i to u dva navrata, prvo mjerenje nakon 31 dana od prvih simptoma bolesti te drugo nakon 107 dana.

Kod prvog uzimanja uzorka i mjerenja razine antitijela u krvi muškarci stariji od 50 godina i s indeksom tjelesne mase većim od 25 (drugim riječima pretili), imali su najvišu razinu antitijela u krvi. Kod drugog mjerenja, razina antitijela pala je više kod muškaraca nego kod žena, bez obzira na starosnu dob ili indeks tjelesne mase.

Znanstvenici su zaključili da sudionice u studiji koje su bile pozitivne na SARS-COV-2 imaju znatno snažniju aktivaciju T-stanica od muškaraca. S obzirom na to da T-stanice igraju ključnu ulogu u imunološkom sustavu i ubijanju zaraženih stanica domaćina, aktiviranju drugih imunoloških stanica i reguliranju reakcije imuniteta, onda sukladno tome utječu i na trajanje reakcije imuniteta.

Ipak, važno je istaknuti da su antitijela samo dio reakcije imuniteta i da razlike u razinama antitijela nužne nisu jedine vezane za sposobnost tijela da se bori s budućom infekcijom.

Razlika primijećena kod žena i muškaraca možda je povezana s hormonima vezanim za spol, X-kromosom ili faktore vezane za okolinu, kažu znanstvenici koji su proveli navedenu studiju. Na kraju dodaju i da je važno odrediti povećavaju li se te spolne razlike tijekom dugih perioda.

 

Izvor: Gavi.org

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti