Ogromno otkriće na Antarktici: Znanstvenici pronašli najveće područje mriještenja ribe na svijetu

Odlične vijesti stižu sa Antarktike - znanstvenici su pronašli 60 milijuna gnijezda ledenih riba na dnu Weddellova mora.

G. B. | 22.01.2022. / 16:09

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Otkriveno je najveće područje mriještenja riba na svijetu - na dnu Weddellova mora i to čak 60 milijuna gnijezda ledenih riba. Procjenjuje se da se kolonija prostire na najmanje 240 četvornih kilometara.

Znanstvenik Autun Purser s Instituta Alfred Wegener otkrio je da je ovo njihovo najvažnije otkriće. Radi se o velikoj, tegljenoj napravi, teškoj jednu tonu, koju vučemo iza ledolomca RV Polarstern brzinom od između 0,5 do dva čvora. Vučemo je na visini od oko 1,5 do 2,5 metra iznad morskog dna, snimajući videozapise i podatke akustične batimetrije, rekao je.

Bili su zainteresirani za navedeno područje jer su znali da je morski stup topliji za dva supnja Celzijusa od okolnog područja dna. Nismo uopće očekivali ​​bilo kakav ekosustav ribljih gnijezda, dodao je Purser.

Jedna riba čuvala je više od 1700 jaja. Znanstvenici su primjetili i da je na tom pdoručju mnogo uginulih riba te im ta pojava sugerira da imaju važnu ulogu na hranidbenom lancu te sumnjaju da koloniju koriste grabežljivci poput tuljana.

Slika nije dostupna Nestao u četiri godine: Ogromni ledenjak koji je u ocean otpuštao 1,5 milijardi tona slatke vode dnevno - više ne postoji

Slika nije dostupna Cjepivo stiglo i na Antarktiku: AstraZenecom cijepljeno osoblje u bazi Rothera

Veliki broj Weddellovih tuljana provode veliki dio svog vremena u neposrednoj blizini ribljih gnijezda, rekao je znanstvenik.

Globalno jedinstven ekosustav otkriven je u ovom istraživanju. Postavili su i dva sustava kamera da mogu pratiti gnijezda tih riba dok se ne vrati istraživački brod. Purserov plan je vratiti se negdje u travnju.

Izvor: Morski.hr

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti