Cjepivo stiglo i na Antarktiku: AstraZenecom cijepljeno osoblje u bazi Rothera

Putovanje cjepiva od Britanije do baze na Antarktiku bilo je dugo oko 16 tisuća km.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.10.2021. / 12:37

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Osim tijekom jednog razdoblja u prosincu prošle godine, kada su u istraživačkoj bazi Bernardo O`Higgins proširio novi koronavirus među osobljem, Antarktika je do sada bila mjesto slobodno od virusa SARS-CoV-2. Znanstvenici se žele pobrinuti da se takva situacija nastavi i dalje. Pored klasičnih mjera koje uključuju 14-dnevnu karantenu prije dolaska, u britansku bazu Rothera dostavljeno je cjepivo AstraZenece s kojim su prvo dozom već cijepljeni znanstvenici, istraživači i ostalo osoblje baze, ukupno 23 osobe.

Slika nije dostupna Veliki iskorak: Nova AstraZenecina terapija antitijelima smanjuje razvoj simptoma bolesti COVID-19

Dostava do baze, jasno, nije bila jednostavna jer je riječ o putovanju dugom skoro 16 tisuća kilometara. Putovanje s RAF-ovim Voyagerom počelo je iz baze Brize Norton u Britaniji, uz stajanja u Senegalu i Falklandu, dok je cjepivo do baze Rothera prenio mali zrakoplov Twin Otter.

Nakon četiri tjedna osoblje baze primit će i drugu dozu te se nadaju kako će baza i dalje ostati mjesto na kojem se neće pojaviti bolest COVID-19, pogotovo što se na tom kontinentu približava ljeto i nove istraživačke ekspedicije, tako da će se broj ljudi u bazi, odnosno onih koji će biti u kontaktu s osobljem povećati. Sljedeći mjesec tako u pravcu juga kreće britanski polarni broj RSS David Attenborough koji prenosi opremu i namirnice, no prije putovanja, posada će prvo morati u karantenu.

Slika nije dostupna Veliki iskorak: Nova AstraZenecina terapija antitijelima smanjuje razvoj simptoma bolesti COVID-19

Baza Rothera nalazi se u lockdownu još od svibnja ove godine, od kada se tamo nalazi mala grupa znanstvenika koji su ostali čuvati bazu tijekom polarne zime. Nakon više od 200 dana samovanja, svi u bazi iznimno su sretni i uzbuđeni što se bliži kraj ovom razdoblju te što će napokon stupiti u kontakt s novim ljudima, ali i što će im se dostaviti pošta, voće, povrće i druge potrepštine, komentirao je za BBC voditelj postaje Matthew Phillips. Naglasio je i kako su, zahvaljujući cijepljenju, sada svi u odličnoj poziciji uoči ljeta tijekom kojeg će u bazi biti gužva.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti